Silivri'deki gemi kazasında soruşturmanın detayları ortaya çıktı

Silivri'deki gemi kazasında soruşturmanın detayları ortaya çıktı

Silivri açıklarında iki ticari geminin çarpışmasının ardından başlatılan soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Savcılık, her iki geminin seyir, manevra, telsiz ve dijital kayıtlarını incelemeye aldı. Tuğberk İmamoğlu gemisinin battığı bölgede derinliğin 800 ila bin 100 metre arasında olduğu değerlendirilirken, 10 kişilik mürettebatı arama çalışmaları sürüyor.

Silivri açıklarında 1 Eylül sabahı meydana gelen gemi kazasına ilişkin Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın ayrıntıları belli oldu.

Kaza, Silivri’nin yaklaşık 18 mil güneyinde meydana geldi. Kocaeli’den Aliağa’ya giden Türk bayraklı, 90 metre uzunluğundaki ALSU isimli ticari gemi ile İskenderun Limanı’ndan Karadeniz Ereğli’ye seyreden Tuğberk İmamoğlu isimli ticari gemi çarpıştı.

Kazanın ardından Tuğberk İmamoğlu gemisinde bulunan 10 personelle irtibat kesildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin denizdeki arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

HER İKİ GEMİNİN KAYITLARI İNCELENECEK

Soruşturma kapsamında iki geminin armatör ve işletici şirketleri ile şirket yetkililerine ilişkin bilgiler temin edildi. Olayın aydınlatılması amacıyla ilgili şirketlerden kayıt, belge ve dijital verilerin alınması için gerekli talimatlar verildi.

ALSU gemisine ait seyir, rota ve manevra bilgileri ile köprüüstü ve makine kayıtlarının yanı sıra VDR (Sefer Veri Kaydedicisi), ECDIS ve AIS/GPS verilerinin muhafaza altına alınması istendi.

Ayrıca jurnal ve manevra defterleri, sefer planı, mürettebat ve vardiya çizelgeleri, gemi ve klas sertifikaları, yük kayıtları ile fotoğraf ve video kayıtlarının da soruşturma dosyasına alınması talep edildi.

VHF VE VTS GÖRÜŞMELERİ SAVCILIĞA GÖNDERİLECEK

İstanbul Bölge Liman Başkanlığı’ndan her iki gemiye ait sicil belgeleri, sertifikalar, klas belgeleri, liman devleti kontrol raporları ve idari tahkikat dosyası istendi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden ise kazadan önceki 12 saati kapsayacak şekilde iki geminin VHF/telsiz haberleşmeleri ile gemiler ve Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) arasındaki görüşmelerin gönderilmesi talep edildi.

Radar, rota, hareket ve manevra kayıtları da soruşturma kapsamında incelenecek.

MEDYAYA YANSIYAN TELSİZ KAYITLARI DA ARAŞTIRILIYOR

Kazanın ardından ALSU ve Tuğberk İmamoğlu gemilerinin kaptanları arasında geçtiği belirtilen bazı telsiz görüşmelerinin medya ve açık kaynaklarda yayımlandığı tespit edildi.

Söz konusu kayıtların henüz resmi makamlar aracılığıyla soruşturma dosyasına ulaşmadığı belirtilirken, görüşmelerin orijinal ve eksiksiz halinin temin edilmesi amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden VHF/telsiz ve VTS haberleşme kayıtları istendi.

Sahil Güvenlik unsurları ile ALSU gemisi arasında olay sonrasında gerçekleştirilen telsiz görüşmelerinin ise soruşturma dosyasına alındığı ve incelenerek tutanak altına alındığı bildirildi.

BİLİRKİŞİLER KAZA BÖLGESİNDE İNCELEME YAPACAK

Kazadaki kusur durumunun belirlenmesine yönelik ön rapor hazırlanması için gemi kaptanlığı ve gemi inşaat mühendisliği alanlarında bilirkişiler görevlendirildi.

Bilirkişilerin, Silivri’deki limana çekilmekte olan ALSU gemisinde ve kaza mahallinde inceleme yapabilmeleri amacıyla bölgeye gönderildiği belirtildi.

BATIK GEMİNİN BULUNDUĞU BÖLGE BİN 100 METREYE KADAR DERİN

Tuğberk İmamoğlu gemisinin battığı bölgede deniz derinliğinin yaklaşık 800 ile bin 100 metre arasında olduğu değerlendiriliyor.

Bu nedenle geminin ve enkaz alanının tespit edilmesi, deniz tabanında tarama ve inceleme yapılması ile delillerin toplanabilmesi için söz konusu derinlikte çalışabilecek teknik imkanların belirlenmesine yönelik araştırma ve koordinasyon çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

DENİZDE KİRLİLİK TESPİT EDİLDİ

Tuğberk İmamoğlu gemisinin battığı bölgede deniz yüzeyinde kirlilik oluşmaya başladığı da tespit edildi.

Kirliliğin niteliğinin, kaynağının ve yayılımının belirlenmesi ile çevre ve insan sağlığı açısından oluşturabileceği risklerin değerlendirilmesi amacıyla araştırma ve inceleme yapılması talimatı verildi.

Yetkililerden gerekli sağlık ve çevre tedbirlerinin alınması da istendi. Kazayla ilgili soruşturma ile kayıp 10 personeli arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN