Avrupa Konseyi'nden Kavala kararı: Ankara'ya süre verdi

Avrupa Konseyi'nden Kavala kararı: Ankara'ya süre verdi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala kararına uymadığı gerekçesiyle Türkiye hakkında resmen ihlal süreci başlatıldığını duyurdu ve Türkiye'den 19 Ocak 2022'ye kadar Osman Kavala davasına ilişkin görüşünü bildirmesini talep etti.

Avrupa Konseyi, 4 yıldır cezaevinde tutulan İş insanı Osman Kavala'nın yargılandığı davada AİHS'i ihlal ettiği gerekçesiyle 'ihlal sürecini' başlatıp başlatmamayı oylamak için toplanmıştı. Türkiye'nin Avrupa ile demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ile ilgili ilişkilerinde çok daha olumsuz bir sürecin başlangıcını oluşturması açısından önem taşıyan toplantıdan 'ihlal sürecinin başlatılması' yönünde karar alındı.

Komite, dün yaptığı toplantıda, ihlal prosedürünü eylül ayındaki kararı çerçevesinde verdi. Komite, eylül ayındaki toplantısında, 2 Aralık’ta Kavala’nın tahliye edilmemesi halinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesi gereği Türkiye hakkında ‘ihlal prosedürü’ başlatma kararı almıştı.

KOMİTE 19 OCAK'A KADAR ZAMAN VERDİ

Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin ihlal yapıp yapmadığıyla ilgili görüşünü sunduğu bir cevabı 19 Ocak 2022'ye kadar sunmasını istedi.

Komite ilgili açıklamada AİHM'in Türkiye'de yeterli kanıt bulunmamasına rağmen Kavala'nın tutuklu yargılandığına karar verdiğini hatırlattı.

Komite, aynı zamanda kendilerinin geçmişte Kavala'nın serbest bırakılması talebiyle çağrı yaptığı 8 karar yayımladığını da vurguladı.

Avrupa Konseyi'nin 47 üye ülkesinden 35 tanesinin ihlal süreci başlatılmasına destek verdiği belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN