CHP’nin iptal başvurusu ilk incelemeden geçti: AYM, 20 bin liralık emekli maaşı düzenlemesini esastan görüşecek

CHP’nin iptal başvurusu ilk incelemeden geçti: AYM, 20 bin liralık emekli maaşı düzenlemesini esastan görüşecek

Anayasa Mahkemesi, en düşük emekli aylığını 20 bin liraya yükselten düzenlemeye ilişkin CHP’nin iptal başvurusunda ilk incelemeyi tamamladı. Başvuru, ilerleyen günlerde esastan görüşülerek karara bağlanacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), en düşük emekli maaşının 20 bin liraya çıkarılmasını öngören düzenlemeye ilişkin CHP’nin yaptığı iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunu gündemine aldı. Yüksek Mahkeme, başvuruda herhangi bir eksiklik bulunmadığına karar vererek dosyanın esastan incelenmesine hükmetti.

İLK İNCELEME TAMAMLANDI

CHP’nin başvurusu, AYM Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında ele alındı. Yapılan ilk incelemede başvurunun şekil yönünden uygun olduğu değerlendirilirken, iptal talebinin daha sonra belirlenecek bir tarihte esastan görüşülmesine karar verildi. Böylece düzenlemenin Anayasa’ya uygun olup olmadığına ilişkin nihai değerlendirme ilerleyen süreçte yapılacak.

CHP’DEN İPTAL BAŞVURUSU

CHP, 23 Ocak 2026 tarihli ve 7573 sayılı Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM’ye başvurmuştu. Söz konusu düzenlemeyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ek 19. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “16.881” ibaresi “20.000” olarak değiştirilmişti.

“EŞİTLİK VE İNSANCA YAŞAM HAKKINA AYKIRI” İDDİASI

Başvuru dilekçesinde, düzenlemenin milyonlarca emekliyi ilgilendirdiği belirtilerek yapılan artışın yetersiz olduğu savunuldu. CHP, tüm emekliler için insan onuruna uygun bir gelir seviyesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Dilekçede ayrıca söz konusu artışın Anayasa’da yer alan “insanca yaşam hakkı”, “eşitlik ilkesi” ve “hukuk devleti” ilkeleriyle bağdaşmadığı ileri sürüldü. Anayasa Mahkemesi’nin esastan yapacağı değerlendirme sonucunda düzenlemenin iptal edilip edilmeyeceği netlik kazanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN