Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması: Daha pahalı olmasına rağmen ABD'den alabiliriz

Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması: Daha pahalı olmasına rağmen ABD'den alabiliriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında krize neden olan S-400'ler hakkındaki açıklamasında bunun bitmiş bir anlaşma olduğunu söyledi. ABD'nin de bunu kabullenmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, Amerika'nın satması durumunda daha pahalı olmasına rağmen Türkiye'nin ABD'den de alabileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD ile Türkiye arasında krize neden olan S-400'lere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, bunun bitmiş bir anlaşma olduğunu belirtti ve "ABD'nin de bunu kabullenmesi gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu, "S-400 meselesine bugün kadar yaptırım, uyguladılar, başka yöntemler denediler. Biz hep diyalogdan yana teklifler getirdik. O tekliflerimizi bugüne kadar kabul etmediler. Her zaman söylüyoruz; bundan sonraki süreçte kendimiz üretinceye kadar hava savunma sistemine ihtiyacımız var" diyerek "ABD bize satabilirse; fiyat ve öbür konularda anlaşabilirsek, en önemlisi de Kongre'den geçirebilirse, daha pahalı olmasına rağmen alabiliriz. Bizim mutlaka bir yerden almamız gerekiyor" diye konuştu.

'AFGANİSTAN'DAN TAMAMEN ÇIKMAK YANLIŞ OLUR'

Çavuşoğlu, Afganistan'daki duruma ilişkin yaptığı açıklamada buraya çok yatırım yapıldığını dile getirdi ve "Sonuçta bizim Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur" dedi.

Birçok ülkenin büyükelçiliğini geri çektiğinde Türkiye'nin de ayrılmasının doğru olmayacağını dile getiren Çavuşoğlu "Biz ‘her şeyi yönetelim’ demiyoruz, ‘bağlarımızı koparmayalım’ diyoruz" dedi.

NTV'de yer alan habere göre; Çavuşoğlu Kabil havalimanına ilişkin açıklamasında ise "Şu anda havalimanına uçaklar inip kalkabiliyor. Bazı uçuşlar yenden başladı. Bazı ülkelerin vatandaşları orada kaldı. Bizim de orada vatandaşlarımız var" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bin 400'den fazla kişinin tahliye dildiğini belirterek bu kişilerden bin 60 tanesinin Türk vatandaşı olduğunu dile getirdi.

'EN ÖNEMLİ KONU GÜVENLİĞİ KİMİN SAĞLAYACAĞI'

"Sonuçta Kabil Havalimanı yeniden uluslararası uçuşlara açılabilir, pist yenilenebilir, terminal yenilenebilir" diyen Çavuşoğlu, şu an orada 19 teknisyenin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi ancak en önemli konunun güvenliği kimin sağlayacağı olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Güvenliği havalimanı dışında Taliban sağlayabilir ancak içerde uluslararası toplumun güvenebileceği bir güvenlik şirketi ya da bir ya da iki devlet sağlamalı. Askeri güç istenmiyorsa, bu işi yapan şirketler var. Orada güvenlik sağlanmalı. Uçaklar uçmak istese bile sigorta şirketleri izin vermez."

TÜRKİYE TALİBAN'I TANIYACAK MI?

"Türkiye Taliban'ın tanıyacak mı?" sorusunu da yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bu konuda aceleci olmamak gerekir. Dünyanın da acele etmemesi gerekiyor. Burada dengeli hareket etmek gerekiyor. Biz Türkiye olarak bu şekilde hareket ediyoruz. Hükümetin kapsayıcı olması gerekiyor. Hükümette sadece Taliban olursa, diğer etnik gruplardan insanlar olmazsa olmaz. Kadınlara yer verilmesi gerekiyor" dedi.,

'TÜRKİYE GÖRÜŞLERİNİ TALİBAN'A DOĞRUDAN İLETİYOR'

"Sonuçta yarın bir kriz olduğu zaman ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için kapsayıcı bir hükümet gerekir, tüm dünyanın kabul etmesi için de kapsayıcı olması gerekir" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu görüşlerini Taliban'a doğrudan ilettiğini dile getirdi ve şu ana kadar atanan kişilerin yalnızca Taliban'a yakın kişiler olduğunu da aktardı. Şartlara ve gelişmelere göre hareket edileceğini söyledi.

Hükümet kurma talebine Türkiye’nin davet edildiği sorusuna Çavuşoğlu, “Şu anda bir tutumumuz yok, hükümet kurulmadı ve bize bir davet gelmedi” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN