Son dakika! Hakan Fidan'dan Gazze çağrısı: Garantörlüğe hazırız

Son dakika! Hakan Fidan'dan Gazze çağrısı: Garantörlüğe hazırız

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu. "Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin en açık işaretidir." diyen Fidan "Bölge ülkeleriyle birlikte garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazırız" dedi. Fidan, yeryüzü halklarının ve küresel vicdanın da ateşkes dediğini vurguladı.

İsrail, Gazze'de kadın, çocuk demeden katliama devam ediyor. Gazze'de ölü sayısı bugün itibariyle 30 bin 228! Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşma yapan Hakan Fidan, ABD'de Gazze için kendini yakan askere atıfta bulunarak "Görüyoruz ki, Batı’nın onurlu insanları da bu vahşete (Gazze'deki) artık kayıtsız kalmıyor" ifadesini kullandı. Gazze halkına yönelik şiddete ivedilikle son verilmesi için krizin ilk gününden beri girişimlerde bulunduklarını belirten Fidan "Bölge ülkeleriyle birlikte garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazır olduğumuzu krizin başından bu yana dile getirmekteyiz." dedi.

Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bu gün devletler arası ilişkilerin çok ötesine geçmiş diplomasi trafiğiyle karşı karşıyayız. Değişmeyen husus diplomasiye duyulan ihtiyaçtır. Pek çok alan diplomasinin asli konusu haline gelmiştir. Bu yıl ki Antalya Diplomasi Forumu'nun başlığını krizler döneminde diplomasiyi öne çıkarmak için belirledik.

Bildiğimiz üzere mevcut uluslararası düzen, adalet ve eşitlik vaat etmiyor. Uluslararası sistemin zayıfladığı aşikar. Adalet üzerine kurulu olmayan hiçbir düzen kalıcı olamaz. Adalet için sesini yükselten ülkeler var. Türkiye sorunların çözümüne her daim yapıcı katkı sağlamakta, krizler karşısında ilkeli tutum sergilemektedir.

Yıllardır uygulamakta olduğumuz dış politikamız, barış, refahı temsil etmektedir. Cumhurbaşkanımız tüm samimiyetiyle küresel adaletsizliği ortadan kaldırmak için var gücüyle mücadele etmektedir.

Kaybedecek zamanımız yok, diplomasiye hemen şimdi ihtiyacımız var. Gazze'nin fotoğrafı uluslararası sistemin iki yüzlüğünü göstermektedir.

'KÜRESEL VİCDAN ATEŞKES DİYOR'

1937'den sonra sirenler Filistin için çaldı. Küresel vicdan ateşkes diyor. İnsani değerlere sahip çıkan herkes Gazze'deki katliamın durmasını istiyor ama failler bu seslere kör ve sağır.

Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin en açık işareti. Bugün artık Gazze’deki katliamın suç ortaklığını taşıyamadığı için kendini yakan Amerikalı askerin duruşu, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin örtülemez işareti. Görüyoruz ki, Batı’nın onurlu insanları da bu vahşete artık kayıtsız kalmıyor.

Bir daha Gazze'deki katliamlar yaşanmasın diye ne yapılacaksa şimdi yapılacaktır. Krizin ilk gününden itibaren girişimlerimizi başlattık. Gazze temas grubu olarak bugünkü forumda da çözüm yollarını öğleden sonra tartışacağız.

'TERÖRE KARŞI ORTAK TAVIR SERGİLEMELİYİZ'

Uluslararası sistemdeki krizlerin diğer yansıması da 3. yılına giren Ukrayna-Rusya savaşıdır. Barış müzakerelerini sağlamak için dün olduğu gibi bugün de hazırız. Türkiye bölgesel sahiplenme amacıyla coğrafyasındaki sorunların çözümüne öncülük etmektedir. Uluslararası sistem Suriye'deki krizi yıllardır çözümünü sağlayamamıştır. Öncülük ettiğimiz Türk Devletleri Teşkilatıyla Türk devletlerinin kurumsal düzeyde bir araya gelmesini sağladık.

Terörle mücadelede bölgesel dayanışmayı zorunlu kılan bir başka husustur. Terörizm karşısında ortak bir tavır sergilenmediğini görmekteyiz. Türkiye Orta Doğu ve Afrika'da terörle mücadelede kesintisiz hizmet vermektedir.

'GARANTÖRLÜĞE HAZIRIZ'

Mazlumların ve mağdurların katliamına ağlamanın bile cezalandırıldığı bir çürümeden, vicdan infazından, insan olmanın suç olduğu bir meşruiyet kaybından bahsediyoruz. Bir daha Gazze’deki gibi katliamlar yaşanmasın diye, bir daha Gazze olmasın diye, ne yapılacaksa şimdi yapılacaktır. Gazze halkına yönelik şiddete ivedilikle son verilmesi amacıyla krizin ilk gününden itibaren her seviyede girişimlerimizi başlattık. Bölge ülkeleriyle birlikte garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazır olduğumuzu krizin başından bu yana dile getirmekteyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN