Öğrenci affı teklifi TBMM'ye sunuldu: Kimleri kapsayacak?

Öğrenci affı teklifi TBMM'ye sunuldu: Kimleri kapsayacak?

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, öğrenci affını içeren kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulduğunu açıkladı. Düzenlemeye ilişkin süreç, Meclis'teki görüşmelerin ardından şekillenecek.

AK Parti, kamuoyunda "öğrenci affı" olarak bilinen düzenlemeyi içeren kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sundu. Teklifin yasalaşması halinde, üniversiteyle ilişiği kesilen ya da kayıt hakkı kazanmasına rağmen kayıt yaptıramayan çok sayıda öğrenci yeniden eğitim hayatına dönebilecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, düzenlemeye ilişkin ayrıntıları paylaşırken, daha önce çıkarılan aflardan yararlanamayan öğrencilerin de yeni düzenleme kapsamına alınacağını açıkladı.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Teklife göre, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren üniversiteyle ilişiği kesilen ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile üniversiteye kayıt hakkı kazandığı halde kayıt yaptıramayanlar, belirlenen şartları taşımaları halinde eğitimlerine yeniden başlayabilecek.

Düzenlemeden yararlanan öğrencilerin 2026-2027 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine devam etmesi öngörülüyor.

BAŞVURULAR 4 AY İÇİNDE YAPILACAK

Kanun teklifinin yasalaşmasının ardından öğrencilerin, dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvurmaları gerekecek.

Başvuruların kabul edilmesi halinde öğrenciler eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilecek.

BAZI SUÇLARDAN HÜKÜM GİYENLER KAPSAM DIŞINDA

Teklifte, belirli suçlardan mahkûm olan kişilere yönelik istisnalar da yer aldı. Terör suçları, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından hüküm giyenler öğrenci affından yararlanamayacak.

BÖLÜM DEĞİŞTİRME İMKÂNI DA ÖNGÖRÜLÜYOR

Düzenleme, hazırlık sınıfı, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını kapsıyor.

Teklifte ayrıca, gerekli puan şartını sağlamaları halinde affan yararlanan öğrencilerin aynı puan türündeki farklı programlara geçiş yapabilmelerine yönelik düzenlemeye de yer veriliyor. Bu kapsamda, öğrencilerin belirli şartlar altında alan değişikliği yapabilmesinin önü açılabilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN