Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu’nun 368’inci toplantısı, dijital pazar yerlerindeki haksız ticari uygulamalara karşı kapsamlı bir operasyona dönüştü. Kurul, tüketicileri aldatan reklamlar nedeniyle rekor düzeyde cezai işlem uygularken, organize dolandırıcılık şüphesi uyandıran yeni yöntemlere karşı da kamuoyunu uyardı.
DENETİM BİLANÇOSU: 117 DOSYAYA 50 MİLYON LİRA CEZA
Toplantıda görüşülen 132 dosyanın büyük bir çoğunluğu mevzuata aykırı bulundu. Yapılan incelemeler neticesinde;
Toplamda 49.874.780 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Reklamlarda yer alan kanıtlanmamış "en iyi", "tek" gibi üstünlük iddiaları içeren bir dosya hakkında tedbiren durdurma kararı alındı.
"MODEMİNİZ ARIZALI" YALANINA GEÇİT YOK
Bakanlık, internet servis sağlayıcılarının ismini kullanarak tüketicileri mağdur eden şebekelere karşı inceleme başlattı. Kendilerini servis sağlayıcısı olarak tanıtan kişi ve firmaların;
Tüketicilere "modeminiz yetersiz" veya "arızalı" diyerek asılsız beyanlarda bulunduğu,
Piyasa değerinin çok üzerinde bedellerle ürün satışı yaptığı,
Birçok vakada ürünün hiç gönderilmediği veya iade taleplerinin karşılanmadığı tespit edildi. Reklam Kurulu, bu faaliyetlerin münferit birer hata değil, "süreklilik arz eden haksız ticari uygulama" olduğuna hükmederek ilgili firmalara en üst sınırdan yaptırım uygulanması talimatını verdi.
SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNE "YASA DIŞI BAHİS" ENGELİ
Dijital mecralardaki yasa dışı kumar ve bahis trafiği de Kurul’un radarındaydı. Yüksek takipçili hesaplar üzerinden vatandaşları yasa dışı sitelere yönlendirdiği tespit edilen 15 sosyal medya hesabı hakkında 5651 sayılı kanun kapsamında erişim engeli kararı alındı. Bakanlık, bu hesapların hem gençleri kumara teşvik ettiği hem de kayıt dışı ekonomiyi beslediği uyarısında bulundu.
