Tapularda QR kod uygulaması

Tapularda QR kod uygulaması

Tapuda QR kod nedir? sorusu vatandaşın gündeminde. Tapular geçersiz mi? QR kod uygulaması nasıl olacak? Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada Tapuda QR kod uygulamasına gidileceğini açıkladı. Bu haberden sonra QR kodu araştırılmaya başlandı. İşte QR kod ile ilgili merak edilenler...

Tapuda QR kod nedir? Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamasından sonra 'Tapular geçersiz mi?' sorusu araştırılmaya başlandı.  Bakan Kurum "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz." dedi. İşte Tapuda QR kod ile ilgili merak edilenlerin detayları ve son dakika haberleri...

TAPUDA QR KOD NEDİR? 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamadan sonra 'Tapuda QR kod nedir? Tapular geçersiz mi?' sorularının yanıtı araştırılıyor. Kurum, “Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz.” dedi.

TAPULAR SELÇUKLU YILDIZI İLE SÜSLENDİ

Yeni tapu senetlerinin içeriğine ilişkin bilgi veren Kurum, yeni tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini söyledi.

Üzerinde gereksiz olarak gördükleri “mahalle, ada, parsel” bilgilerinin yer almadığını belirten Bakan Kurum, “Aslında tapu senedinin, ‘taşınmaz numarası’ diye bir kimlik numarası var. Aynı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi tapu senetlerimizin de bir kimlik numarası olacak. Bu kimlik numarasıyla birlikte artık biz tapularımıza kök senetlerine kadar ulaşıp, ‘bu tapu nereden geliyor, nasıl oluşmuş, nasıl yapılmış, malikler kimmiş’ gibi tüm bilgilere buradan erişebileceğiz. Bu bilgilerle birlikte daha sonra farklı yeniliklerde yapacağız.” diye konuştu.

Taşınmaz numarasından ilgili yapının geçmişinin görünebileceğini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

“Diğer önemli özellik QR kodlu olması. Tapu senetlerinin üzerinde QR kodu bulunuyor. Bu QR kodunu cep telefonunuza okuttuğunuz zaman bizim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün TAKBİS sistemine giriyorsunuz ve maliki olduğu arsa, konut, alışveriş merkezi neyse bu taşınmazla ilgili bilgileri üzerine tıklayıp görebiliyorsunuz. Adası, parseli, ilçesi, metrekaresi, tapu alanı neyse burada detaylı bir şekilde görüyoruz. Peki bu gayrimenkule gitmek istiyorsak da burada ‘rota’ kısmına tıkladığımızda navigasyonla gideceğimiz gayrimenkule bizi yönlendirebiliyor. Bu açıdan da baktığımızda hayatımızı kolaylaştıracak, ne aldığımızı, nerede olduğunu öğrenebileceğimiz önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor.”

QR KODLU TAPULARDA BİNALARIN BRÜT VE NET ALANLARI DA GÖRÜLECEK

Gayrimenkul satışlarında metrekarelerde brüt ve net farklılıkları olduğunu a dikkati çeken Murat Kurum, “Bizim bakanlığımızın tariflediği brüt, net kavramları net bir şekilde kullanılmıyor. Burada da vatandaşımız aldığı evin brütü ve netinin ne kadar olduğunu tam anlamıyla bilemeyebiliyor. Biz yeni tapu senetlerimizde artık, mimari projelerde bakanlığımızın tarif ettiği brüt tanımı neyse, bu brüt tanımına göre brütünü ve net alanını yine tapu senetlerinde göstereceğiz. Böylelikle vatandaşımızda kaç metrekare brüt daire almış kaç metrekare dairenin neti var bunları da net bir şekilde görebilecek.” ifadelerini kullandı.
tapu4

MEVCUR TAPULAR GEÇERSİZ Mİ? 

Bu tapu senetleriyle vatandaşların uygulamada kolaylık yaşamalarının öngörüldüğünü bildiren Kurum, “Tabi ki mevcut tapu senetlerimiz halen geçerli ancak tapularını yenilemek isteyen vatandaşlarımız da tapu müdürlüklerimize gittiği zaman tapusenetlerini değiştirebiliyorlar.” bilgisini verdi.

Tapu işlemleri ve personellerin performansı anlık olarak izlenecek.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN