Tarihi davada sanığa tutuklanmama güvencesi

Tarihi davada sanığa tutuklanmama güvencesi

Van Erciş Adliyesi'nde daha önce zimmet suçundan uzaklaştırma alan Metin Zeytun, göreve iade edilince adli emanetteki uyuşturucuları sattığı davada önemli bir gelişme yaşandı. Zeytun’a yardım ettiği gerekçesiyle yargılanan ve firari olan Halit Tekçe’ye mahkemeden tutuklanmama güvencesi verildiği ortaya çıktı.

KÜBRA KÖKLÜ | KARAR

Van'ın Erciş Adliyesi’nde yaşanan skandallar zinciri polisin 20 Nisan 2019 tarihinde yaptığı operasyonla ortaya çıkmıştı. Operasyonda Erciş Adliyesinde İdari İşler Müdürü olan Metin Zeytun adli emanet bürosunda tutulan 16 kilo uyuşturucuyu çıkarıp, satmaya götürürken yakalanmıştı. Operasyonun ardından soruşturma genişletilirken Zeytun’un adliyenin adli emanet bürosuna teslim edilen malzemeleri yıllardır gizlice sattığı belirlenmişti.

Zeytun ve kendisine yardım ettikleri belirlenen Metin Demez, Hakan Gümüştaş, Halit Tekçe hakkında “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama”, “zimmet” ve “kamu görevlisinin resmi bölgede sahteciliği” suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası istendi. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 kez görülen davada, Zeytun’a yardım ettiği gerekçesiyle yargılanan ve firari olan Halit Tekçe’ye tutuklanmama güvencesi verildi. Tutuklanmama güvencesinin verilmesinin ardından Halit Tekçe Türkiye’ye döndü.

''EMANETTEN YAKLAŞIK 30 KG CİVARINDA UYUŞTURUCU ÇIKARDIM''

Tutuklu yargılanan Metin Zeytun mahkemede, “Halit Tekçe bana ‘benim durumum kötü, emanetten uyuşturucu çıkarma durumumuz var mı bir kere yapalım sende kurtul bende kurtulayım’ dedi. Ben de kabul ettim. İlk başlarda emanetten miktar olarak çok fazla uyuşturucu çıkardığımız için emanet deposuna girerek küçük miktarlardaki uyuşturucuları alıp bazen poşete bazen de koliye koyup çıkartıp Halit’in bana söylemiş olduğu araca koyuyordum. Halit ile en son ben açığa alınıp geri döndükten sonra yine emanetten uyuşturucu çıkarma konusunda konuştuk. Ben yine emanetten yaklaşık 30 kg civarında bir uyuşturucu çıkardım” dedi. Bunun üzerine söz alan Halit Tekçe ise “Zeytun’un bu beyanlarını kabul etmiyorum” diye konuştu.

“İddianamede müvekkilimin üzerine atılı suçlamaların, yakalanan somut olaydaki uyuşturucu ile herhangi bir aleyhe beyanlar yoktur" diyen Tekçe’nin avukatı Kutbettin Bayazit sözlerine şöyle devam etti:

"Müvekkilimi suçlayacak kriminal rapor herhangi bir durum yoktur. Sayın heyetinizin vermiş olduğu güvence kapsamında adli kontrol hükümleri mahkemizin takdiri ancak müvekkilim tedavi gördüğü husus dikkate alınarak imza atma yükümlülüğü verilmemesini talep ederiz.”

''HALİT TEKÇE'NİN BEYANLARINI KABUL ETMİYORUZ''

Tutuklu sanık Metin Zeytun’un avukatı Cihad Sargut ise “Halit Tekçe’nin beyanlarını kabul etmiyoruz. Dosya kapsamında soyut beyan olduğu iddia ediyor ancak banka kayıtları ve müvekkilimin yakalandığı gün yapılan telefon görüşmeleri somut delillerdir. Halit Tekçe’nin cezasının infazının tamamlanmasından sonrada sanık Metin ile irtibatını koparmaması ve aralarındaki yüklü para alışverişi de müvekkilimin beyanlarını doğruluyor” dedi. Mahkeme heyeti, Zeytun hakkında tutukluluğuna devam kararı verirken, Halit Tekçe hakkında ise yurt dışı çıkış yasağı kararı verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN