Tek tip askerlikte son durum ne? Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerlik süresiyle ilgili açıklama yaptı

Tek tip askerlikte son durum ne? Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerlik süresiyle ilgili açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek tip askerlik ve askerliğin 9 aya düşürülmesi tasarısıyla ilgili açıklama yaptı. Uzun zamandır Milli Savunma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı tek tip askerlik düzenlemesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a soru yöneltildi. Yeni askerlik yasasına dair konuşan Erdoğan, ''Şu an 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor'' ifadesini kullandı.

Yeni askerlik düzenlemesi binlerce genç tarafından merakla takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir canlı yayın konuşmasında yöneltilen tek tipi askerlik uygulaması hakkındaki soruya yanıt verdi. Askerlik 9 aya düşecek mi sorusu da merak edilen sorular arasında. 

ASKERLİK SÜRESİ KISALDI MI? TEK TİP ASKERLİKTE SON DURUM NE?

Askerlik süresi binlerce kişi tarafından merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir programda sorulan askerlik sorusuna verdiği yanıt heyecan yarattı. Askerlik süresi düşecek mi? Askerlik 9 aya ne zaman düşecek? Tek tip askerlikte son durum ne? İşte detaylar...

ERDOĞAN: YENİ DÜZENLEME GENÇLERİMİZİ RAHATLATACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Askerlik Yasası ile ilgili şunları ifade etti:

“Nihai noktayı buna henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor. Burada bedelliyi bir kenara koyuyorum çünkü bedelli noktasında olay, şu anki uygulamanın hemen hemen aynısı şeklinde bir durum söz konusu. Özellikle 3, 6, 9’da mesela yedek subay olarak yapmadan tutun da astsubaya varıncaya kadar bütün bunların hepsinin bir değerlendirmesi şu anda yürütülüyor. Bana özet olarak verdikleri bilgilere baktığım zaman inanıyorum ki halkımızı, gençlerimiz çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistemi inşallah getiriyor. Kısa zamanda da bunu zannediyoruz açıklarız.”

HULUSİ AKAR: HERKESE UYGUN OLSUN İSTİYORUZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın askerlik süresinin kısalacağı yönündeki açıklamasının ardından milyonların gözü yapılacak yeni düzenlemeye çevrildi. Ancak sistemin ne zaman uygulamaya geçeceği henüz netleşmedi. Akar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise, “Çalışıyoruz. Herhangi bir şekilde geçici bir konu olmayacak. Eğer yapabilirsek, becerebilirsek ona çalışıyoruz, elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Bakanlıklarımızla, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla görüşmek suretiyle kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan biraz çalışma dikkatli ve hassas ilerliyor. Öyle bir şey yapalım ki tekrar tekrar gündeme gelmesin. Herkes öngörebilsin, çalışmalarını faaliyetlerin ona göre planlayabilsin şeklinde.” dedi.

Olası yeni sistemle ilgili ise öne çıkan isim “Tek tip askerlik” olarak öne çıkıyor. Söz konusu yeni sistemde askerliğin 9 aya düşürülmesi konuşuluyor.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yeni askerlik sistemi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini açıklayan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Nihai noktayı buna henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor. Burada bedelliyi bir kenara koyuyorum çünkü bedelli noktasında olay, şu anki uygulamanın hemen hemen aynısı şeklinde bir durum söz konusu. Özellikle 3, 6, 9'da mesela yedek subay olarak yapmadan tutun da astsubaya varıncaya kadar bütün bunların hepsinin bir değerlendirmesi şu anda yürütülüyor. Bana özet olarak verdikleri bilgilere baktığım zaman inanıyorum ki halkımızı, gençlerimiz çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistemi inşallah getiriyor. Kısa zamanda da bunu zannediyoruz açıklarız."

9 AYLIK TEK TİP ASKERLİK

9 aylık tek tip askerlik de yeni sistemin başlıklarından biri olduğu yönünde görüşler bulunuyor. Buna göre vatani hizmetin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması prensibiyle profesyonel ordu sistemine geçiş için bir ön hazırlık yapılacak.

BEDELLİ 2 AY MI OLACAK?

AK Parti kulislerinde dolaşıma giren iddialara göre belirli bir para yatırılarak 2 aylık askerlik yapılması ve böylece gündemden hiç düşmeyen bedelli tartışmalarının noktalanması hedefleniyor.

ASKERLİK 9 AYA DÜŞECEK Mİ?

Kulislerde konuşulan bir başka öne çıkan konu ise 9 ay tek tip askerlik fikri hayata geçerse halihazırda devam eden 12 ay zorunlu askerlik süresi 9 aya düşmüş olacak. Ancak üniversite lisans mezunu erlerin 'kısa dönem' diye nitelendirilen 6 ay olan sorunlu askerliği ise 9 aya çıkmış olacak.

YENİ SİSTEM NELER GETİRİYOR?

Yeni sistemde "tek tip askerliğe" geçilmesi ve "kalıcı bedelli" gelmesi öngörülüyor. Buna göre ordu sistemine geçilinceye dek herkes için öngörülen askerlik hizmetinin sağlanması hedefleniyor. Üzerinde çalışılan yeni sistemde bedelliye ihtiyaç duyulmayacak bir yapının seçenek olarak getirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek tip askerlik ve askerliğin 9 aya düşürülmesi tasarısıyla ilgili açıklama yaptı. Uzun zamandır Milli Savunma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı tek tip askerlik düzenlemesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a soru yöneltildi. Yeni askerlik yasasına dair konuşan Erdoğan, ''Şu an 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor'' ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN