Son günlerde dijital platformlarda ve kısa mesaj servislerinde, TOKİ dolandırıcılığı girişimlerinde ciddi bir artış gözlemleniyor.
Vatandaşların ev sahibi olma hayallerini istismar etmeye çalışan kötü niyetli kişiler, sahte SMS uyarıları ile kullanıcıları kandırmayı hedefliyor.
Özellikle e-Devlet güvenlik önlemleri konusundaki hassasiyeti manipüle eden bu kişiler, resmi kurumların adını ve logosunu taklit ederek güven kazanmaya çalışıyor.
Konuyla ilgili yetkili mercilerden peş peşe açıklamalar gelirken, uzmanlar gelen mesajların kaynağının mutlaka sorgulanması gerektiğini vurguluyor.
TOKİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR MU?
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülen sosyal konut projeleri, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Ancak bu ilgiyi fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılar, '500 Bin Sosyal Konut Projesi' kapsamında başvuruların hâlâ devam ettiği algısını oluşturmaya çalışıyor.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), yaptığı kritik açıklamada bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu duyurdu.
Merkezin açıklamasında, sosyal medya platformlarında ve mesajlaşma uygulamalarında dolaşıma sokulan, "Başvurular sürüyor" şeklindeki ilanların gerçeği yansıtmadığı net bir dille ifade edildi.
'Doktor randevusuna gitmediniz' diye gelen mesaja inanmayın! Siber dolandırıcıların yeni yöntemi
E-DEVLETTEN GELEN SAHTE MESAJ NASIL ANLAŞILIR?
Dolandırıcıların en sık başvurduğu yöntem, e-Devlet kapısı görünümü verilmiş sahte internet siteleri.
Vatandaşların cep telefonlarına gönderilen mesajlarda, sanki resmi bir işlem yapılması gerekiyormuş gibi bir dil kullanılıyor ve linke tıklanması isteniyor.
Sahte bağlantılara tıklandığında, kullanıcılar e-Devlet giriş sayfasına birebir benzeyen kopya sitelere yönlendiriliyor.
Burada girilen T.C. kimlik numarası ve şifre gibi hassas bilgiler, doğrudan dolandırıcıların eline geçiyor.
Bu nedenle, turkiye.gov.tr uzantısı olmayan hiçbir bağlantıya güvenilmemesi büyük önem taşıyor.
500 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURUSU NE ZAMAN BİTTİ?
Vatandaşların zihnini bulandırmaya çalışan bu girişimlere karşı en net cevap, projenin resmi takvimiyle veriliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda TOKİ tarafından yürütülen '500 Bin Sosyal Konut Projesi'ne ilişkin başvurular, 19 Aralık 2025 tarihi itibarıyla tamamlandı.
Yetkililer, bu tarihten sonra herhangi bir ek başvuru süreci başlatılmadığını ve şu an için devam eden bir başvuru bulunmadığını belirtiyor.
Dolayısıyla, "Başvurunuz eksik kaldı", "Başvurmak için son gün" gibi ifadelerle gelen mesajların tamamı, açık bir dolandırıcılık girişimi olarak değerlendiriliyor.
e-Devlet bile taklit ediliyorsa vatandaş kime güvensin! TOKİ dolandırıcıları fink atıyor
DOLANDIRICILIK GİRİŞİMLERİNE KARŞI NE YAPILMALI?
Kamuoyunun bu tür manipülatif içeriklere karşı son derece dikkatli olması gerekiyor.
Yetkililer, kaynağı belirsiz numaralardan gelen mesajların dikkate alınmaması, içerisindeki bağlantıların kesinlikle tıklanmaması konusunda uyarıyor.
Eğer yanlışlıkla bir bağlantıya tıklandıysa ve kişisel bilgiler girildiyse, zaman kaybetmeden e-Devlet şifresinin değiştirilmesi ve ilgili bankalarla iletişime geçilmesi tavsiye ediliyor.
Ayrıca, şüpheli durumların Siber Suçlarla Mücadele birimlerine bildirilmesi, diğer vatandaşların da mağdur olmasını engellemek adına büyük önem taşıyor.
TOKİ DUYURULARI NEREDEN TAKİP EDİLİR?
Resmi süreçler ve duyurular için tek güvenilir kaynak, ilgili kamu kurumlarının kendi iletişim kanalları.
TOKİ projeleri, kura çekimleri veya yeni başlayacak kampanyalarla ilgili en doğru bilgiler, yalnızca TOKİ'nin resmi internet sitesi ve doğrulanmış sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılır.
Vatandaşların, kulaktan dolma bilgiler veya Whatsapp gruplarında dolaşan asılsız mesajlar yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ tarafından yapılan resmi açıklamaları takip etmeleri, bu tür dolandırıcılık tuzağına düşmelerini engelleyecek en temel önlem.


