Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerinin ocak-eylül döneminde gerçekleştirdiği kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinin sonuçları açıklandı. Bakanlığın paylaştığı verilere göre, 9 aylık dönemde düzenlenen 4 bin 890 operasyonda 91 milyar 720 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu maddeye el konuldu.
Bakanlık açıklamasında, kaçakçılıkla mücadelede gelişmiş risk analiz sistemleri, teknolojik kontrol altyapısı ve uzman personelden yararlanıldığı belirtildi. Bu faaliyetlerin ekonomik güvenliğin korunması, haksız rekabetin önlenmesi, toplum sağlığının gözetilmesi ve suç örgütleriyle mücadele açısından önem taşıdığı vurgulandı.
9 AYDA 52,6 TON UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
Gümrük Muhafaza ekiplerinin yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiği operasyonlarda 52,6 ton uyuşturucu madde ele geçirildi.
Aynı dönemde 981 bin 144 elektrikli ve elektronik eşya, 1 milyon 805 bin makine aksamı ile 5 milyon 692 bin tıbbi malzemeye el konuldu.
Operasyonlarda ayrıca tütün mamulleri, tarihi eserler, akaryakıt ve tekstil ürünleri dahil farklı kategorilerde çok sayıda kaçak eşya ele geçirildi.
EYLÜL AYINDA 9,7 MİLYAR LİRALIK YAKALAMA
Bakanlığın verilerine göre, yalnızca eylül ayında gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen kaçak ticari eşya ve uyuşturucunun toplam değeri 9 milyar 760 milyon lira oldu.
Bu dönemde 2,9 ton uyuşturucu, 584 bin 779 tıbbi malzeme, 533 ton 281 kilogram akaryakıt ve 53 bin 304 elektrikli ve elektronik eşyaya el konuldu.
Ticaret Bakanlığı, kaçakçılığın ülke ekonomisine zarar verdiğine, ticari faaliyetlerde haksız rekabete yol açtığına ve toplum sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2026-2035 döneminin “Aile ve Nüfus On Yılı” ilan edilmesi kapsamında ailelerin korunması ve özellikle çocukların fiziksel ve psikolojik bütünlüğünün güvence altına alınmasının önemine işaret edildi.
Gümrükler Muhafaza ekiplerinin, kaçakçılığın her türüyle mücadeleyi haftanın 7 günü, 24 saat kesintisiz sürdüreceği belirtildi.
