Ticaret Bakanlığı duyurdu: O ürün raflardan toplatılıyor

Ticaret Bakanlığı duyurdu: O ürün raflardan toplatılıyor

Ticaret Bakanlığı, kimyasal risk taşıyan Doa marka toz lavabo açıcıyı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) listesine aldı. Ürünün çocuk emniyetine ilişkin ambalaj kurallarına aykırı olduğu tespit edildi. Türkiye’de üretilen ürünün piyasaya arzı yasaklandı, mevcut ürünlerin ise toplatılmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı, tüketici güvenliği kapsamında yürüttüğü denetimler sonucunda, Doa marka lavabo açıcı (toz) ürününü Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) listesine dahil etti. 22 Temmuz 2025 tarihli bildirime göre, Endeks Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilen ürün, çocuk emniyetine ilişkin ambalaj kurallarına uymadığı gerekçesiyle piyasadan toplatılacak.

Kimyasal risk taşıdığı belirtilen ürünle ilgili yapılan teknik incelemelerde, "Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik"te yer alan 36/2-B maddesi uyarınca, çocuk güvenliğini sağlayan kapatma düzeneklerinin bulunmadığı tespit edildi. Bu nedenle ürünün piyasaya arzı yasaklandı, satışta bulunanların ise toplatılması kararlaştırıldı.

a4f4sa4f4

Uygulama, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile Deterjanlar Hakkında Yönetmelik ve SEA Yönetmeliği çerçevesinde yürütüldü. GÜBİS kayıtlarında yer alan bilgiye göre, İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren firmanın ürünü, 22 Temmuz itibarıyla kamuoyuna duyuruldu.

GÜBİS NEDİR?

Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilen Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS), tüketicilere sağlığa ve güvenliğe zararlı olduğu belirlenen ürünler hakkında bilgi sağlayan resmi bir platform. Burada yayımlanan bildirimlerle kamuoyunun bilgilendirilmesi, ürünlerin raflardan çekilmesi ve benzer ihlallerin önlenmesi hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN