Ticaret Bakanlığı: Yılın ilk 6 ayında gümrüklerde 36 ton uyuşturucu ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı: Yılın ilk 6 ayında gümrüklerde 36 ton uyuşturucu ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı, 2026’nın ilk 6 ayında Gümrükler Muhafaza ekiplerince düzenlenen 407 operasyonda 38,3 milyar lira değerinde 36 ton 403 kilogram uyuşturucu ele geçirildiğini açıkladı. Bakanlık, 2023’ten bu yana toplam 3 bin 430 operasyonda 119,1 milyar lira değerinde 108,7 ton uyuşturucu yakalandığını bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2026’nın ilk 6 ayında gümrüklerde düzenlenen 407 operasyonda 38,3 milyar lira değerinde 36 ton 403 kilogram uyuşturucu ele geçirildiğini duyurdu.

GÜMRÜKLERDE NARKOTİK KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLDİ

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelesini uzman personel, güçlü istihbarat kapasitesi ve risk odaklı çalışma anlayışıyla sürdürdüğü belirtilerek, “Gümrükler Muhafaza Teşkilatı, uzman personeli, güçlü istihbarat kapasitesi ve risk odaklı çalışma anlayışıyla uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede önemli başarılara imza atmış; gerçekleştirilen yüksek miktarlı yakalamalarla ülkemizin sınır güvenliğine ve toplum sağlığının korunmasına önemli katkılar sağlamıştır. Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede operasyonel kapasitenin artırılması amacıyla tüm Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat müdürlüklerinde Narkokim özel ekipleri oluşturulmuş, bu alandaki teknik ve analitik çalışmalar güçlendirilmiştir. Ayrıca, yakalama olaylarında ele geçirilen suç unsurlarının hızlı ve etkin şekilde analiz edilmesi, soruşturma süreçlerine bilimsel destek sağlanması amacıyla 2020 yılında Gümrükler Muhafaza Kriminal Laboratuvar Müdürlüğü kurulmuştur” denildi.

SON 3,5 YILDA 108,7 TON UYUŞTURUCU YAKALANDI

Açıklamada, Gümrükler Muhafaza birimlerinin gelişmiş teknolojik imkanlar, uzman personel ve risk analizine dayalı çalışma yöntemleriyle Türkiye’yi hedef alan uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine karşı mücadelesini aralıksız sürdürdüğü vurgulanarak, “Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede gelinen seviyeye rakamsal olarak bakıldığında; 2023 yılında gerçekleştirilen 727 operasyonda, 5,5 milyar TL değerinde 11 ton 976 kilo, 2024 yılında gerçekleştirilen 1362 operasyonda, 30,5 milyar TL değerinde 24 ton 313 kilo, 2025 yılında gerçekleştirilen 934 operasyonda, 44,9 milyar TL değerinde 35 ton 995 kilo, 2026 yılı haziran ayı itibarıyla ilk 6 ayda gerçekleştirilen 407 operasyonda, 38,3 milyar TL değerinde 36 ton 403 kilo uyuşturucu yakalamasıyla ortaya çıkan gurur verici bir tablo ile karşılaşılmaktadır. Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapasitesini her geçen yıl daha da ileri taşıyan Gümrükler Muhafaza ekipleri; güçlenen insan kaynağı, ileri teknoloji destekli denetim sistemleri ve etkin kurumlar arası koordinasyon sayesinde 2023 yılından günümüze 3 bin 430 operasyonda 119 milyar 153 milyon TL değerinde 108,7 ton uyuşturucu yakalaması gerçekleştirmiştir. Bu rakamlar, ülkemizin uyuşturucu ticaretine karşı yürüttüğü kararlı mücadelenin somut bir göstergesi olmuştur” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN