TÜİK verileri: Geçen yıl 196 binden fazla çocuk suça sürüklendiği iddiasıyla işlem gördü

TÜİK verileri: Geçen yıl 196 binden fazla çocuk suça sürüklendiği iddiasıyla işlem gördü

TÜİK'in 2025 yılı verilerine göre, geçen yıl 609 bin 959 çocuk çeşitli nedenlerle güvenlik birimlerine geldi veya getirildi. Suça sürüklendiği iddia edilen çocuklara yöneltilen isnatlarda ilk sırayı yaralama alırken, mağdur çocuklarda da en yaygın olay yine yaralama oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ilişkin güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk istatistiklerini yayımladı. Verilere göre geçen yıl toplam 609 bin 959 çocuk çeşitli nedenlerle güvenlik birimlerine başvururken ya da getirildi. Bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 0,4'lük düşüşe işaret etti.

Açıklanan verilere göre çocukların önemli bir bölümü mağdur sıfatıyla güvenlik birimlerine gelirken, 196 bin 308 çocuk ise suça sürüklendiği iddiasıyla işlem gördü.

SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARDA İLK SIRADA YARALAMA VAR

TÜİK verilerine göre, suça sürüklendiği belirtilen çocuklara yöneltilen suç isnatlarında ilk sırayı yüzde 41,6 ile yaralama aldı.

Bunu yüzde 14,7 ile hırsızlık, yüzde 9,7 ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma, satın alma ya da satma, yüzde 5,1 ile tehdit suçları izledi. Diğer suç türleri ise kalan bölümü oluşturdu.

Çocukların büyük bölümü mağdur olarak kayıtlara geçti

Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların yüzde 43,9'unu mağdur çocuklar oluşturdu. Toplam 267 bin 794 mağdur çocuğun yüzde 83,9'u suç mağduru, yüzde 16,1'i ise takibi gereken olaylar kapsamında mağdur olarak kayıtlara geçti.

SUÇ MAĞDURU ÇOCUKLARDA DA YARALAMA ÖNE ÇIKTI

Suç mağduru olarak kayıtlara geçen 224 bin 579 çocuk arasında da en yaygın olay yaralama oldu. Bu suç türü toplamın yüzde 59,2'sini oluşturdu.

Yaralamayı yüzde 10,3 ile cinsel suçlar, yüzde 8,5 ile aile düzenine karşı işlenen suçlar ve yüzde 5 ile tehdit izledi.

ÇOCUKLAR FARKLI NEDENLERLE GÜVENLİK BİRİMLERİNE GETİRİLDİ

2025 yılı verilerine göre güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların;

267 bin 794'ü mağdur,
196 bin 308'i suça sürüklenme iddiasıyla,
92 bin 301'i bilgi alma amacıyla,
28 bin 251'i kabahat işlediği iddiasıyla,
18 bin 554'ü kayıp başvurusunun ardından bulunmaları nedeniyle,
6 bin 751'i ise diğer nedenlerle işlem gördü.

TÜİK'in verileri, çocukların hem mağduriyet hem de suça sürüklenme açısından güvenlik birimlerine en sık yaralama olayları nedeniyle yansıdığını ortaya koydu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN