Tüm Global İş Dünyası Derneği (TÜMGİŞ), Mersin’de gerçekleştirdiği temaslarla kentin ekonomik ve turizm potansiyelini masaya yatırdı. TÜMGİŞ Başkanı Şanser Kadooğlu, “Mersin, doğası ve kültürüyle hak ettiği turizm payını alamıyor. Bu durumu avantaja çevirmek için çalışacağız” dedi. Vali Toros, TSO iş birliğini önerdi. Başkan Seçer transit ticarete dikkat çekti. TİSİAD ile Irak pazarına yönelik ortaklık görüşüldü.
Tüm Global İş Dünyası Derneği (TÜMGİŞ), ticaret ve turizm açısından stratejik önemi giderek artan Mersin’e kapsamlı bir ziyaret programı gerçekleştirdi. TÜMGİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şanser Kadooğlu başkanlığındaki heyet, kamu kurumlarından yerel yönetimlere, iş dünyasından sivil toplum kuruluşlarına uzanan bir dizi temas kurdu. Ziyaretlerde Mersin’in özellikle turizm alanında gelişimi için yapılabilecek çalışmalar ele alındı.
Kadooğlu, “Mersin, doğası, tarihi, gastronomisi, kültürü ile turizmden maalesef gerekli payı alamıyor. Bu konuda yapılacak çok iş var. Öncelikle eksiklikleri ve yapılması gerekenleri tespit edip bunları avantaja dönüştürmemiz lazım. Bu konuda TÜMGİŞ olarak yurt içinde ve dışında etkin rol oynayacağız” açıklamasında bulundu.
TÜMGİŞ Heyeti ilk olarak Mersin Valisi Atilla Toros'u ziyaret etti. Vali Toros ile yapılan görüşmede, kente dair projeler masaya yatırıldı. Toros, TÜMGİŞ’in çalışmalarında Mersin’in dinamikleriyle ortaklık kurmasının önemine dikkat çekerek, “Özellikle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapmak hem projeler için hem de etki bakımından büyük fark doğuracaktır” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de TÜMGİŞ heyetini makamında ağırladı. Seçer, “Mersin bir ya da iki sektörde sıkışan bir kent değil. Özellikle transit ticaret büyük önem taşıyor. Bunu sağlarsak limanımız da istediğimiz gibi çalışır” ifadelerini kullandı.
MERSİN’İN YENİ DÖNEMİ KONUŞULDU
Ziyaretlerin bir diğer durağı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası oldu. TÜMGİŞ heyeti, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol ile bir araya geldi. Görüşmede Çakır, “Mersin’de katma değeri yüksek ürünlere ihtiyaç var. Bu ürünleri çoğaltabilirsek kent ekonomisine büyük katkı sağlamış olacağız. Mersin Limanı çok önemli. Mersin Limanı’nın avantajlarının iş dünyasına iyi anlatmalıyız. Bunu yaparsak liman çok daha işlemiş olur, bu kentin geleceği İstanbul” dedi.
TÜMGİŞ, Mersin temasları kapsamında Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ni (TİSİAD) de ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Çelik ile yapılan toplantıda, Türkiye ve Irak arasındaki ticaret potansiyeli değerlendirildi. Çelik, Irak’ta büyük yatırımlar için Türk firmalarını beklediklerini ifade etti.
Şanser Kadooğlu, Türk firmalarının Irak pazarında daha aktif olması için çalıştıklarını belirterek, “Bu konuda TİSİAD ile ortak çalışmalar yürütmeye hazırız” dedi.
Programın ikinci gününde TÜMGİŞ heyeti, CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile bir kahvaltı toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda kentin öncelikli ihtiyaçları ve kalkınma hedefleri değerlendirildi.
Ziyaretlerin ardından TÜMGİŞ tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısının açılış konuşmasını Şanser Kadooğlu yaptı. Genel Sekreter Barış Gümüş, dernek faaliyetleri ve planlanan projelere dair bilgi verdi.
Toplantının ikinci bölümünde ise sunumlar yer aldı. ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, küresel ve yerel ekonomik gelişmeleri değerlendirerek önümüzdeki döneme ilişkin öngörülerini paylaştı. Parlayan İfadeler Eğitim Gelişim Programı Kurucusu Ayşe Parlar ise kişisel gelişimin iş yaşamındaki yerini anlattı.