Türkiye İMSAD'ın araştırma sonuçları açıklandı: Deprem kaygısı yüksek, hazırlık düzeyi yetersiz

Türkiye İMSAD'ın araştırma sonuçları açıklandı: Deprem kaygısı yüksek, hazırlık düzeyi yetersiz

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 27. yıl dönümünde kamuoyuyla paylaştığı araştırmada, toplumda deprem kaygısının yüksek olmasına rağmen bireysel hazırlık ve yapı güvenliği bilincinin yetersiz kaldığını ortaya koydu.

Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan "Deprem Riski Altında Yaşam Bilinci" başlıklı araştırma, vatandaşların deprem algısı, kaygı düzeyi ve somut önlem alma pratiklerini göz önüne serdi. Araştırmaya katılanların yüzde 58,3'ü deprem kaygısı taşıdığını belirtirken, yüzde 45,5'i olası bir afete karşı kendisini hazırlıksız hissediyor. Katılımcıların yüzde 54'ü ise yaşadığı bölgeyi deprem açısından "çok riskli" olarak tanımlıyor.

BİREYSEL TEDBİRLERDE ÖNEMLİ EKSİKLİKLER VAR

Dünya Gazetesi'nin haberine göre araştırma bulguları, afete hazırlık konusunda günlük yaşam pratiklerinde belirgin eksiklikler olduğunu gösteriyor:

Acil Toplanma Alanı: Katılımcıların yüzde 55,2'si yaşadığı bölgedeki acil toplanma alanının yerini bilmiyor.

Deprem Çantası: Katılımcıların yüzde 73,1'inin evinde deprem çantası yer almıyor.

YAPI GÜVENLİĞİNDE ALGI VE GERÇEK ARASINDAKİ FARK

Çalışma, bina güvenliği konusundaki algı ile teknik tespitler arasındaki çelişkiyi de ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 59,4'ü oturduğu yapıyı emniyetli bulduğunu ifade ederken, yüzde 74,5'i bugüne kadar konutu için herhangi bir risk tespiti yaptırmadığını kaydetti.

TÜRKİYE İMSAD BAŞKANI MURAT SAVCI: "HAZIRLIK SÜREKLİLİK GEREKTİRİYOR"

Sonuçları değerlendiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Savcı, 2025 yılı boyunca ülke genelinde farklı büyüklüklerde 53 bin 262 deprem meydana geldiğini hatırlatarak, toplumsal farkındalığın somut önlemlere dönüştürülmesinin şart olduğunu vurguladı.

Kentsel dönüşüm süreçlerinde doğru bilgilendirmenin önemine değinen Savcı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre İstanbul'da 2012'den bu yana kentsel dönüşüme alınan 1 milyon 274 bin bağımsız bölümden 276 bininde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Savcı, araştırmaya katılanların yüzde 57,7'sinin kentsel dönüşüm destekleri hakkında bilgisi olmadığını, yüzde 71,2'sinin ise güvenilir bilgiye ulaşmakta güçlük çektiğini ifade ederek rehberlik çalışmalarının artırılması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN