Türkiye Rusya yaptırımlarına katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu açıkladı

Türkiye Rusya yaptırımlarına katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu açıkladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mauripol’de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi konusunda “Henüz istediğimiz neticeyi alamadık” dedi. Türkiye uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Yaptırımlar BM yaptırımı olursa uyarız. Biz dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminde 50'nci güne girilirken Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy Rusya'nın petrol ihracatına ambargo koyulması yönünde çağrısını yineledi.

NTV'de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’ya yönelik devam eden Rusya saldırısı ve bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Buça ve Irpin’deki toplu sivil katliamlarının atmosferi değiştirdiğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, buna rağmen Ukrayna lideri Zelenskiy’nin müzakereye devam edeceklerine ilişkin açıklamasından umutlu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Biz taraflarla görüşüyoruz. Tarafların basına yansıttığı olumsuz havayla bize söyledikleri arasında fark var. O nedenle ne çok karamsarız ne de tam iyimseriz. Temkinli iyimserliğimiz devam ediyor.

“BU SAVAŞ UZARSA ATEŞKESİ SAĞLAMAK DAHA DA ZORLAŞIR”

Müzakere olacaksa bugünlerde olması gerekiyor. Bu savaş uzarsa özellikle Donbas bölgesinde yeni saldırılar olursa ateşkesi sağlamak daha da zorlaşır. Dün Ukrayna heyetiyle bir görüşme gerçekleştirdik. Rusya heyetiyle de temas halindeyiz. Önümüzdeki süreçte özellikle hassas konularda liderlerin karar vermesi gerektiğini bilerek liderleri bir araya getirmek için çaba sarf edeceğiz.”

“YAKLAŞIK 190 TÜRK VATANDAŞININ ÖNEMLİ BİR KISMINI TAHLİYE ETTİK”

Çavuşoğlu, Mariupol’de 30’un altında Türk vatandaşı olduğunu düşündüklerini kaydederek, “Henüz istediğimiz neticeyi alamadık” dedi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“İki taraf defalarca açıklamalar yapmasına rağmen insani koridor sahada gerçekleşmedi. Değişik yöntemlerle tahliyeleri gerçekleştirdik. Uluslararası Kızılay Kızıl Af Örgütü’nü devreye soktuk. Sivillerin tahliyesi konusunda aslında epeyce bir başarı elde edildi. Yakınlarıyla birlikte tahliye bekleyen yaklaşık 190 kişinin önemli bir kısmını oradan çıkardık.

Gemi teklifi Ukrayna tarafından geldi. Vatandaşlarımızın tahliyesi için gemiye ihtiyaç yok. Yaklaşık 20-30 vatandaşımızın ilk fırsatta çıkışını sağlayacağız. Ancak sivil ve yaralıların buradan çıkarılması için gemiye ihtiyaç var.”

“GÖRÜŞME, İKİ LİDERİN EVET DEMESİNE BAĞLI”

Ukrayna Başkanı Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’de buluşup buluşmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “İki liderin 'evet' demesine bağlı. Özellikle Putin'in. Putin buna 'hayır' demedi. İki liderin bir araya gelmesi için görüş ayrılıklarının azaltılması lazım. Bu konuda da iki heyet arasında yoğun müzakerelerinin devam ettiğini görüyoruz” dedi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye uluslararası hukuk uygun hareket ediyor. Yaptırımlar BM yaptırımı olursa uyarız. Biz dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz. Yaptırımlar bizim şirketlerimizi de etkileyebiliyor. Çoğu zaman biz neden katılmadığınızı veya neden katılamayacağınızı anlıyoruz' diyoruz. Biz ilkeli tutumumuzu sürdüreceğiz.

“GÜÇLENEN TÜRKİYE İLERİDE DAHA BÜYÜK AKTÖR HALİNE GELECEK”

Türkiye'ye yönelik bakış olumlu anlamda değişti. Kanada ile ambargo sorununu aşmayı planlıyoruz. ATAK helikopterlerini Filipinler’e sattık. Motorunu ABD'den alıyoruz. ABD ihracat izni verdi motorları aldığımız için. Pakistan'a ihracat edeceğiz ATAK helikopterleri ihracat iznini henüz alamadık. Türkiye bugün önemli rol üstleniyor. Güçlenen Türkiye ilerde çok daha büyük aktör haline gelecek.”

“MISIR İLE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ GEREKİYOR”

Mayıs ayının üçüncü haftası İsrail’e gitmeyi planladıklarını belirten Çavuşoğlu, Mısır ve İsrail ile ilişkiler hakkında şunları söyledi:

“Mısır ile ilişkilerin düzelmesi gerekiyor. İki ülkenin ilişkileri birçok bölge için önemli. Normalleşme Doğu Akdeniz konusunda önemli. Tekrar karşılıklı büyükelçi atama söz konusu olabilir.”

“CEMAL KAŞIKÇI DAVASININ DEVRİ HUKUKİ BİR SÜREÇTİR”

Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesi hakkında “Davanın devri işleyen hukuki bir süreçtir" dedi.

18 Mayıs’ta Washington’da mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geleceğini söyleyen Çavuşoğlu, F-16’lara ilişkin “Mektubu olumlu anlamda önemsiyoruz. Kongre'nin ikna edilmesi gerekiyor. Kongre'yi ikna edecek olan Biden yönetimidir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN