Türkiye’de kırmızı alarm: Kişi başına düşen su miktarı kritik sınırın altına düştü

Türkiye’de kırmızı alarm: Kişi başına düşen su miktarı kritik sınırın altına düştü

TÜİK ve DSİ verilerine göre, 112 milyar metreküplük kullanılabilir su potansiyeline sahip Türkiye'de, nüfusun 86 milyonu aşmasıyla kişi başına düşen yıllık su miktarı kritik sınır olan 1301 metreküpe geriledi. İklim krizi ve "su kısıtı" riskine karşı harekete geçen yetkililer, tarımda modern kapalı sulama sistemlerine geçişi hızlandırırken 25 hidrolojik havzadaki master planlarını güncellemek için hazırlıklara başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin su potansiyeli ve kişi başına düşen yıllık su miktarı kritik sınırların altında seyrediyor. Teknik ve ekonomik olarak kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp olan Türkiye'de, nüfus artışı ve küresel iklim krizinin etkileriyle birlikte kişi başına düşen yıllık su miktarının 1301 metreküp seviyesine gerilediği hesaplandı. Uluslararası standartlara göre bir ülkenin "su zengini" sayılabilmesi için bu miktarın yıllık 1700 metreküpün üzerinde olması gerekiyor.

YAĞIŞ REJİMİ İSTİKRARSIZ, DEPOLAMA HACMİ 183 MİLYAR METREKÜP

Yarı kurak iklim kuşağında yer alan Türkiye’nin yıllık yağış miktarı 450 milyar metreküp olarak hesaplanırken, bu yağışların iklimsel ve mevsimsel özelliklere bağlı olarak bölgesel bazda büyük farklılıklar gösterdiği kaydedildi.

DSİ tarafından yürütülen rasat faaliyetleri kapsamında; hidrometrik, hidrometeorolojik, sediment, kar ve su kalitesi gözlemleri anlık olarak gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda hidroelektrik santrallerinden (HES) ekolojik denge için bırakılan doğal hayat suyu seviyeleri de yakından izleniyor. Güncel kayıtlara göre Türkiye genelindeki su depolama hacmi 183,82 milyar metreküpe ulaşmış durumda.

NÜFUS ARTIŞI TÜRKİYE'Yİ "SU KISITI" RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKIYOR

TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla 86 milyon 92 bin 168 kişiye ulaşan Türkiye nüfusu, mevcut su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Mevcut su potansiyeli ile kişi başına düşen 1301 metreküplük hacim, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını açıkça ortaya koyuyor.

Uzmanlar ve resmi veriler, artan nüfus grafiği ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri bir arada değerlendirildiğinde, Türkiye'nin gelecek yıllarda "su kısıtı" yaşayan ülkeler listesinde yer alacağını öngörüyor. Bu doğrultuda, mevcut kaynakların optimum ve tasarruflu kullanımı ile çok maksatlı yeni depolama tesislerinin inşa edilmesi hayati önem taşıyor.

TARIMSAL SULAMADA HEDEF 2028: MODERN BORULU SİSTEMLERE GEÇİLECEK

Türkiye'nin 78 milyon hektarlık toplam yüz ölçümünün yaklaşık 24 milyon hektarlık kısmını ekilebilir tarım arazileri oluşturuyor. Mevcut durumda brüt 7,28 milyon hektar alanın sulandığı ülkede, 2028 yılı sonuna kadar bu rakamın 7,85 milyon hektara çıkarılması hedefleniyor.

İşletmedeki sulama hatlarında su kayıplarının önüne geçilmesi, verimliliğin artırılması ve toprak kalitesini düşüren drenaj sorunlarının çözülmesi için yenileme projelerine ağırlık verilecek. Bu kapsamda, eski tip klasik açık sistem sulama şebekelerinin yerine modern, kapalı ve basınçlı borulu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması planlanıyor.

İKLİM KRİZİ NEDENİYLE 25 HAVZADA MASTER PLANLARI GÜNCELLENİYOR

Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak son yıllarda yağış miktarı ve rejiminde yaşanan keskin dalgalanmalar, su projelerindeki kaynak-ihtiyaç dengesini olumsuz etkiliyor.

Değişen iklim şartları altında mevcut su projelerinden maksimum fayda sağlanması ve en uygun proje formülasyonlarının geliştirilmesi amacıyla, Türkiye’deki 25 hidrolojik havzanın tamamında master planlarının güncellenmesi için resmi hazırlıklara başlandığı bildirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN