Türkiye’de ölüm sayısı azaldı: Vefatların başlıca nedeni dolaşım sistemi hastalıklarından

Türkiye’de ölüm sayısı azaldı: Vefatların başlıca nedeni dolaşım sistemi hastalıklarından

Türkiye’de 2024 yılında ölüm sayısı 489 bin 361’e gerileyerek bir önceki yıla göre azaldı. TÜİK verilerine göre en fazla ölüm dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanırken, bebek ve çocuk ölümlerinde de dikkat çekici bir düşüş yaşandı. En yüksek ölüm oranı Kastamonu’da, en düşük ise Hakkâri’de kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılına ilişkin ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri, ülkede ölüm oranlarında düşüş yaşandığını ortaya koydu. Verilere göre, 2023 yılında 526 bin 416 olan ölüm sayısı, 2024’te 489 bin 361’e geriledi. Ölen kişilerin yüzde 54,8’ini erkekler, yüzde 45,2’sini ise kadınlar oluşturdu.

KABA ÖLÜM HIZINDA DÜŞÜŞ

Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı 2023’te binde 6,2 iken, 2024’te binde 5,7’ye geriledi. Bu oran, her bin kişiden yaklaşık 5,7’sinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. En yüksek kaba ölüm hızı binde 10,4 ile Kastamonu’da kaydedilirken, bu ili Sinop (binde 10), Edirne ve Balıkesir (binde 9,7), Artvin (binde 9,6) izledi. Hakkâri ise binde 2,2 ile en düşük ölüm oranına sahip il oldu.

ÖLÜMLERİN BAŞLICA NEDENİ: DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI

2024 yılında ölümlerin yüzde 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı. Bu grubu, yüzde 16,3 ile iyi ve kötü huylu tümörler ve yüzde 15 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Kalp hastalıkları ölümler içinde önemli bir yer tutarken, dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 42,9’u iskemik kalp hastalıkları, yüzde 23,9’u diğer kalp rahatsızlıkları ve yüzde 18,3’ü beyin damar hastalıklarından oluştu.

Çanakkale, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranı en yüksek il olarak öne çıktı (yüzde 50,7). Bu ili Karabük (yüzde 46,9), Balıkesir (yüzde 43,9) ve Çorum (yüzde 41,8) takip etti. En düşük oranlar ise Kilis (yüzde 26,6), Van (yüzde 29,9) ve Kayseri’de (yüzde 30,9) görüldü.

KANSER KAYNAKLI ÖLÜMLER: AĞRI İLK SIRADA

İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerde ise yüzde 29,1’lik oranla akciğer, soluk borusu ve bronş kanserleri başı çekti. Bu hastalık grubuna bağlı ölümlerin en yoğun görüldüğü il yüzde 21,7 ile Ağrı oldu. Bingöl (yüzde 21,4), Ankara (yüzde 20,7) ve Van (yüzde 20,3) bu ili izledi. En düşük oranlar ise Kilis (yüzde 10,1), Şanlıurfa (yüzde 10,9) ve Çorum’da (yüzde 11) tespit edildi.

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLERİ AZALDI

Bebek ölüm sayısı bir önceki yıla göre düşüş göstererek 2024’te 8 bin 475 olarak kaydedildi. Bebek ölüm hızı ise binde 10,1’den binde 9’a geriledi. Beş yaş altı ölüm hızı da aynı dönemde binde 14,7’den binde 11,1’e düştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN