TUSAŞ'ın elektrikli arabalar 'güdümlü füze' açıklaması korkuttu: Savunma sanayiindeki yasak Togg tartışmasını ateşledi

TUSAŞ'ın elektrikli arabalar 'güdümlü füze' açıklaması korkuttu: Savunma sanayiindeki yasak Togg tartışmasını ateşledi

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, savunma sanayii kuruluşlarının yerleşkelerine yabancı menşeili elektrikli araçların girişinin durdurulduğunu açıkladı. Akşit’in araç kontrolü ve veri güvenliğine ilişkin değerlendirmeleri, yerli otomobil Togg’un bileşen tedarik yapısına yönelik teknik tartışmaları da beraberinde getirdi.

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, katıldığı bir programda yapay zeka destekli askeri simülasyonların sonuçlarına ve bağlantılı araç teknolojilerinin savunma tesisleri açısından oluşturabileceği güvenlik risklerine dikkat çekti.

Akşit, yürütülen simülasyonlarda yapay zekanın otonom ve bağlantılı araçları hedef odaklı fiziksel tehdit unsurları olarak konumlandırdığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Yapay zekayla savaş simülasyonu yapıldığında araçlar kontrolü ele geçirilerek hedef noktalara yönlendirilebiliyor. İçinde yolcu bulunup bulunmaması bu sistemler için bir engel teşkil etmiyor. Bu durum ciddi bir güvenlik riskidir."

DÖRT KURULUŞTAN ORTAK GÜVENLİK PROTOKOLÜ

Akşit, modern araçlarda yer alan yüksek çözünürlüklü kamera, lidar ve radar sistemlerinin stratejik tesislerde kontrolsüz haritalandırma yapabileceğine işaret etti. Bu doğrultuda ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN ve TEI tarafından ortak bir güvenlik kararı alındığını belirten Akşit, yabancı menşeili elektrikli araçların şirket yerleşkelerine girişine izin verilmediğini ifade etti.

Kararın gerekçeleri arasında araçların çevre tarama verilerinin üretici firmaların yurt dışı sunucularına aktarılma riski ve araç kontrol sistemlerine uzaktan müdahale olasılığı gösterildi. Akşit, yerli araçların ise yazılım ve kontrol yetkisinin yurt içinde bulunması sebebiyle bu kısıtlamanın dışında tutulduğunu aktardı.

TOGG'UN ADAS SİSTEMİ ALMAN CONTINENTAL

Akşit’in açıklamalarının ardından, kamuoyunda ve teknoloji çevrelerinde Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un donanım ve yazılım katmanları gündeme geldi.

Togg T10X modelinde kullanılan Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS), radar, kamera ve acil frenleme modüllerinin Alman teknoloji şirketi Continental tarafından sağlandığı hatırlatılarak, küresel tedarik zincirine bağlı bileşenlerin güvenlik denetiminin nasıl sağlandığı sorusu tartışıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN