Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı öncesinde artması beklenen yolcu talebine karşı yeni bir düzenlemeye gidildiğini açıkladı. Bakanlık, şehirler arası otobüs seferlerindeki yoğunluğu karşılayabilmek amacıyla, tarifeli taşımacılık yapan firmalara turizm taşımacılığı için yetkilendirilmiş araçlarını da kullanma imkânı tanıdı.
İstanbul’da bayram boyunca toplu taşıma ücretsiz
Yazılı açıklamasında bayram dönemlerinde yolcu sayısının mevcut sefer kapasitesinin üzerine çıktığını vurgulayan Uraloğlu, bu süreçte şehirler arası ulaşımda yoğunluk beklendiğini belirtti. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ek seferlerin kapsamının genişletildiğini ifade eden Uraloğlu, “Ramazan Bayramı’nda artması beklenen yolcu yoğunluğuna karşı mevcut tarifeli seferlerin bu talebi karşılayabilmesi için biletli yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının turizm amaçlı yetkilendirilmiş araçlarını ek seferlerde kullanabilmesine imkan tanıdık.” dedi.
Düzenlemeye göre, B1 ve D1 yetki belgesine sahip firmalar, belirlenen kurallar çerçevesinde ek sefer düzenleyebilecek. Bu kapsamda firmaların tarifeli hat dışına çıkmaması, ücret tarifelerine uyması ve taşımaya ilişkin tüm sorumluluğu üstlenmesi gerekiyor.
Öte yandan, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) bildirim yapılması şartıyla B2 ve D2 yetki belgesi sahipleri de en az 25 koltuk kapasiteli araçlarıyla ek sefer gerçekleştirebilecek. Bakan Uraloğlu, bu kapsamda yapılacak ek seferlerin 29 Mart gün sonuna kadar devam edebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Ayrıca Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) bildirimde bulunmaları kaydıyla B2 ve D2 yetki belgesi sahipleri, 25 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip taşıtlarını da kullanarak ek sefer yapabilecek. Firmalar, bu araçlarla gerçekleştirecekleri ek seferlerini 29 Mart gün sonuna kadar sürdürebilecek.”
