Üretim 3 kat arttı ama tüketim son 5 yıldır aynı! Asgari ücretliye kırmızı et yemek hayal oldu

Üretim 3 kat arttı ama tüketim son 5 yıldır aynı! Asgari ücretliye kırmızı et yemek hayal oldu

Kırmızı et üretimi son 10 yılda yaklaşık 3 kat artarken, tüketim artışı yerinde saydı. Asgari ücretin et alım gücü, 2020 yılından bu yana en düşük seviyede. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Kırmızı Et Üretim İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre, kırmızı et üretim tahmini, 2024 yılında yüzde 11.7 oranında azaldı.

2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretiminin, 2024 yılında 2 milyon 105 bin 895 tona gerilediği hesaplandı.

Ekonomim'den Özder Şeyda Uyanık'ın haberine göre, kesilen hayvan sayısı Türkiye'de ağırlıklı dana eti tüketiminden yola çıkarak sığır sayılarına bakıldığında, 2005 yılından bu yana yüzde 98 oranında artış gösterirken, et üretim miktarı ise yüzde 202 oranında arttı.

2005 yılında 2 milyon 558 bin 207 hayvan kesilerek, 491 bin 560 ton et üretimi olurken, 2024 yılında bu sayılar sırasıyla 5 milyon 77 bin 812 hayvan ve 1 milyon 483 bin 42 ton oldu.

Et üretim oranı da bu artışlarla yükseliş gösterdi ve 2005 yılında yüzde 19 olan et üretiminin kesilen hayvan sayısına oranı 2024'te yüzde 29 oldu.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ET ÜRETİMİ ARTTI

2005 yılında kişi başına düşen et üretim miktarı 7,14 kilogram olurken, 2023'te zirveye çıkarak 19,57 kilogram olan kişi başına et üretim miktarı, 2024'te 17,31 kilograma geriledi.

OECD verilerine göre, Türkiye'de kişi başına tüketilen kırmızı et miktarı 2023 yılında 11,7 kilogram oldu.

TÜİK verilerine göre et üretim miktarı ile OECD verilerindeki Türkiye'deki et tüketim miktarının birbirine oranlarına bakıldığında ise 2005'ten bu yana ilk kez 2023'te yüzde 60'ın altına gerilediği görüldü.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Türkiye'de asgari ücretteki değişime ve TÜİK enflasyon verilerindeki dana eti fiyatlarına göre ise asgari ücretle alınabilen et kilogramı 2005 yılında 40 kilogram olurken, 2023'te bu 28 kilograma gerileyerek en düşük seviyesini gördü. 2024 yılında ise 17 bin 23 TL olan asgari ücretle TÜİK'e göre yaklaşık 434 TL kilogram fiyatı olan etten alınabilen miktar 39 kilogram oldu.

46 kilogram ile et alım gücünün en yüksek olduğu yıl 2020 oldu.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN