Uzmanlar açıkladı: Dünya nüfusu o tarihte 100 milyona düşecek! Nedeni ise...

Uzmanlar açıkladı: Dünya nüfusu o tarihte 100 milyona düşecek! Nedeni ise...

Günümüzde 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun bir uygarlık çöküşü sonucu 100 milyona düşeceği öngörüldü. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre bu çöküşün nedeni ise insanların doğal kaynakları geri dönülemez biçimde sömürmesi...

Bilimsel dergi World'de ilginç bir makale yayınlandı. William Rees adında bir araştırmacının kaleme aldığı makaleye göre önümüzdeki 75 yıl içinde dünya nüfusu hızla azalacak.

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nde görevli bir akademisyen olan popülasyon ekolojisti William Rees, bu yüzyıl bitmeden dünya nüfusunun 8 milyardan 100 milyona düşeceği görüşünde. Rees, bu öngörüsünü ise insanların doğal kaynakları geri dönülemez bir biçimde sömürmesine dayandırıyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre dünya üzerindeki 8 milyarlık insan kitlesinin yakın zamanda "nüfus ıslahıyla" karşı karşıya kalabileceğini yazan Rees, "İnsanlık, bir nüfus patlaması-düşüş döngüsünün karakteristik dinamiklerini sergiliyor" dedi.

İNSAN DOĞASI BU SONU HAZIRLIYOR

"Küresel ekonomi kaçınılmaz olarak daralacak ve insanlık bu yüzyılda büyük bir nüfus 'ıslahı' yaşayacak" diyen Rees, "Homo sapiens katlanarak çoğalmak, coğrafi açıdan genişlemek ve mevcut tüm kaynakları tüketmek üzere gelişti." diyerek durumu insan doğasına bağladı.

William Rees'e göre insan nüfusu bu hızla çoğalmaya devam ederse sert bir çöküşle karşı karşıya kalabilir ve bu durumda da yalnızca en zengin ve dayanıklı toplumlar hayatta kalabilir.

"İnsanlığın evrimsel tarihinin büyük bir bölümünde, bu tür yayılmacı eğilimler olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kaldı" diyen araştırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Öte yandan, bilimsel devrimler ve fosil yakıtların kullanımı, birçok olumsuz sonucun etkisini azaltarak, üstel büyüme için Homo sapiens'e fırsat verdi ve tam potansiyeline erişmesini sağladı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ YETERLİ DEĞİL

Rees, gezegen üzerindeki insan hakimiyetinin, "hâlâ doğal seçilim tarafından yönlendirildiğimizi unutturduğuna" da dikkat çekerek "İnsanlığın kaynakları aşırı tüketmesi ve devamlı kısa vadeli düşünmesi, Dünya'nın karşı karşıya olduğu tahmin edilen 6. kitlesel yok oluşu hızlandırıyor." dedi.

Uzmanlara göre bu durum, gezegenin yaşamı destekleyen temel sistemlerini çökme riskiyle baş başa bırakıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek gibi çözümlerin ise üstel nüfus artışı sorununu çözebilecek nitelikte olmadığı görüşü hakim.

Rees'e göre yeni çözümlerle birlikte aşırı tüketim de hızlanıyor.

KITLIK BAŞLAYACAK

Çok yakında gıda kıtlığının, habitat kaybının, savaş ve hastalıkların nüfusu düşürmeye başlayacağı görüşünde olan Rees, "Mümkün olan dünyaların en iyisindeyiz. Milyarlarca insanın gereksiz yere acı çekmesini önleyecek değişim mümkün." diyerek hala umudun olduğunu hatırlatıyor.

'KÜRESEL YOK OLUŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

İnsanların dünya üzerindeki doğal kaynakları tüketme noktasına varana kadar sömürmesi uzun süredir bilim insanları ve çevrecilerce eleştiriliyor. Dünya kamuoyunu bu konuda uyaran uzmanlardan biri olan Stanford Üniversitesi biyoloğu Tony Barnosky de geçtiğimiz aylarda dünyanın dinozorlardan bu yana en kötü küresel kitlesel yok oluşla karşı karşıya olduğunu yazmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN