Ya haksızlığı durdurun ya da üniversiteyi alın

Ya haksızlığı durdurun ya da üniversiteyi alın

Şehir Üniversitesi’nin kampüs yatırımı için kullandığı 400 milyonluk krediye karşılık 1.2 milyar liralık teminatı kabul edilmedi. Kurumun mal varlığına tedbir konulduğu için hocaların maaşları bile ödenemedi. Üniversitenin faaliyetinin yargı eliyle engellenmesine en sert tepki Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Dinçer’den geldi: Ya bu haksızlığı hemen çözün ya da gelip üniversiteyi alın.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin varlıklarına Halkbank tarafından ihtiyati haciz kararı aldırmasının ardından üniversite yönetiminden sert bir açıklama geldi. Son gelişmeleri kamuoyu ile paylaşan Mütevelli Heyeti Başkanı ve eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer “Biz sonuç itibariyle her şeyi açık olan ve sözleşmelere dayalı olan bir borç aldık. Borcumuzu da inkar etmedik ve etmiyoruz. Borcumuzu ödeyeceğimize dair teminatlarımızı da sunduk. Öyleyse bize kanunun tanıdığı haklar tanınmalı. Aksi takdirde yapılacak çok fazla bir şey olmayacak. Bu sorunun çözümü için iki yol var. Ya bize hukuki haklarımızı kullanmak için izin verin, sorunlarımızı beraberce çözelim, çünkü borçlarımızı ödeyecek kapasiteye geldik. Yahut da öğrencilerimizi, öğretim üyelerimizi, üniversitemizin manevi şahsiyetini mağdur etmeyin, itibarını zedelemeyin gelip alın” dedi. 

19-11/13/d.png

Halkbank’ın, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin varlıklara ihtiyati haciz kararı aldırmasının ardından İstanbul Şehir Üniversitesi’nden yeni bir açıklama geldi. İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer ile Rektör Peyami Çelikcan, Halkbank ile yaşanan süreci kamuoyu ile paylaştı. Halkbankası’ndan kampüs inşaatı için 300 milyon TL yatırım kredisi alındığını ve karşılığında 8 parselden oluşan kampüs arazisinin teminat olarak gösterildiğini belirten Dinçer, kararın hukuksuz olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Sosyal bilimlere adanmış, başarılı bir üniversiteye müdahale ediliyor. Söz konusu 8 parselden sadece bir parsel üzerine açılmış bir dava olması, onun da temyiz sürecinin halen devam ediyor olmasına, diğer 7 parsel ile ilgili herhangi bir dava olmamasına ve ek teminat gösterilmesine rağmen Halkbank kredi teminatının riske girdiği iddiasıyla krediyi geri çağırmıştır. İhtiyati haciz kararını alan İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne de itirazda bulunulmuştur.” Rektör Prof. Dr. Peyami Çelikcan  ise dava sürecinin halen devam ettiğine dikkat çekerek, “Henüz netleşen bir karar yok ancak muhataplar dava bitmiş gibi davranıyorlar” diye konuştu. 

Geçtiğimiz hafta Halkbank’ın tüm malvarlıklarına tedbir koyduğu İstanbul Şehir Üniversitesi davasında mahkeme, borcunun yaklaşık 3 kat fazlasını teminat gösteren Şehir Üniversitesi’nin teklifini kabul etmemişti. Üniversite ile Halkbank arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınmış, geçen hafta görülen karar duruşmasında mahkeme tedbir kararının devamına karar vermişti. İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan karar için “Şaşkınlıkla, hayretle, ibretle izliyoruz. Bu kadar açık bir hukuki ihlal karşısında bile mahkeme tedbiri kaldırmama yolunu tercih etti” ifadelerini kullanmıştı. Davanın, İstinaf Mahkemesi’ne taşınacağı belirtilmişti. 

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesi’nin malvarlıklarına Halkbank tarafından tedbir konmuştu. İstanbul Şehir Üniversitesi 2017 yılında Dragos’taki yeni kampüsüne taşınmış ve  arazideki 22 bina korunarak alan yenilenmişti. Bu alan için vakfın bağışçılarının katkıları dışında Halkbank’tan da yatırım kredisi çekilmişti. Halkbank yetkilileri ile üniversite yönetimi, ekonomik zorlukların yarattığı olumsuz durum nedeniyle 9 Ekim’de bir araya gelmiş ve yapılandırma planı hazırlamışlardı. Ancak 11 Ekim’de Halkbank’ın Şehir Üniversitesi’nin tüm malvarlıklarına tedbir koyduğu açıklanmıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN