Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından çevre sorunlarını azaltmak ve doğal kaynakları korumak amacıyla 2017 yılında başlatılan "Sıfır Atık" projesi, çevreci ve sürdürülebilir ürünlerin yaygınlaşması konusunda önemli adımlar atılmasını sağlıyor. Bu kapsamda, çevreci temizlik ürünlerinin ana maddesi olan Sabun Cevizi (Sapindus mukorossi) ağacının Türkiye ekonomisine kazandırılması için Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yürütülen çalışmalar, Adana’nın Ceyhan ilçesinde meyvelerini vermeye başladı.

5 YIL YERİNE 3 YILDA MEYVE VERDİ
Sabun Cevizi ağacı, literatür bilgisine göre ilk çiçek açma ve meyve verme sürecini 5 yıldan sonra tamamlarken, Ceyhan’daki uygulama Akdeniz iklimine olan muazzam uyumu sayesinde bu süreyi kısaltmayı başardı. Fidanlıkta dikimi yapılan ağaçlar, şaşırtıcı bir şekilde 5 yıl yerine sadece 3 yıl içerisinde meyve vermeye başladı. Bu erken verim, projenin ve endüstrileşme hedefinin hızlanması açısından kritik bir öneme sahip.

Fidanlık Şefi Sema Özcan, bu başarıyı şu sözlerle dile getirdi: "Burası Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı Adana Ceyhan Orman Fidanlığı. Burada yaklaşık 250 sabun ağacımız bulunuyor. Bu ağaçlar 2019 yılında dikildi. Üçüncü yıldan itibaren meyve vermeye başladılar. Ülkemizi yeşillendirmenin yanı sıra, bu şekilde sanayiye de ürünler yetiştiriyoruz."

YENİ ENDÜSTRİNİN KAPISI ARALANIYOR: DOĞAL TEMİZLİK VE GÜZELLİK
Sabun Cevizi'nin faydaları sadece çevre dostu temizlikle sınırlı değil. Çinli köylüler tarafından geleneksel sabun yapımında kullanılan bu ağacın meyvesi, dermatolojik açıdan birçok faydasıyla da biliniyor. Cilde sürüldüğünde güzelleştirici, çilleri ve lekeleri yok edici özellikleriyle tanınan bu mucizevi meyve, doğal güzellik ve kişisel bakım sektörüne de yeni bir kapı açıyor.
Meyvenin kabuğunda bulunan ve sabun etkisi yaratan etken madde sayesinde, kabuk soyulup suya atıldığında köpürüyor. Sema Özcan, bu doğal temizlik gücünü anlatarak, "Meyvenin kabuğunu soyup suyun içerisine attığımızda köpürüyor. Doğal bir temizlik ürünü diyebiliriz. Deterjan, şampuan, yer sil gibi ürünlerde kullanılabilir" ifadelerini kullandı.
