Yeneroğlu'ndan etki ajanlığı için zor sorular: Aşağıdakilerden hangisi casusluk sayılacak?

Yeneroğlu'ndan etki ajanlığı için zor sorular: Aşağıdakilerden hangisi casusluk sayılacak?

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, 9. Yargı Paketi’nde yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesini sert bir şekilde eleştirerek, “Ülke kötü yönetiliyor dendiğinde etki ajanlığı mı yapılmış olacak?” diye sordu. Yeneroğlu, bu düzenlemenin ifade özgürlüğüne ciddi zararlar vereceği uyarısında bulundu.

İktidarın Meclis’e sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi, özellikle “etki ajanlığı” başlığı altında getirilen düzenlemelerle büyük tartışma yarattı. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak metin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 339. maddesine eklenen “diğer faaliyetler” ifadesiyle dikkat çekiyor. İktidar partisi, bu düzenlemenin “yeni tip ajanlık faaliyetiyle mücadele” amacı taşıdığını savunuyor. Ancak uzmanlar ve muhalefet, bu düzenlemenin adil yargılanma ilkesine ve ifade özgürlüğüne ciddi zararlar vereceğini savunuyor.

Meclis'e getirilecek olan düzenlemeye son tepki DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'ndan geldi. Yeneroğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında düzenlemeye sert eleştirilerde bulundu. Yeneroğlu, “9. Yargı Paketi’ne alındığı belirtilen etki ajanlığına ilişkin kanun teklifi meclisten geçerse;” diyerek şu soruları yöneltti:

"Adalet arayışı için AİHM’e gitmek, Türkiye’nin itibarı ile oynamak mı kabul edilecek?"

"Ülke kötü yönetiliyor dendiğinde etki ajanlığı mı yapılmış olacak?"

"İsrail ile ticareti eleştirmek, iktidarı eleştirmek mi yoksa Türkiye’yi kötülemek mi olacak?"

"Falanca toplum kesimine ayrımcılık yapıldığını söylemek örtülü casusluk mu sayılacak?"

"İnsan hakları raporları yayınlayanlar etki ajanı olarak mı damgalanıp cezalandırılacaklar?"

Yeneroğlu, bu düzenlemenin Türkiye için yeni bir otoriterleşme evresi olduğunu belirterek, “Bu öneriye kimse sessiz kalmamalı. Nerede hazırlandığı belli olmayan kanun taslağı meclise sunulmadan geri çekilmeli!” dedi.

Muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları, Yeneroğlu'nun dile getirdiği soruların ve eleştirilerin, düzenlemenin getireceği olası tehlikeler konusunda önemli bir uyarı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, bu düzenlemenin, adil yargılanma ilkesine ve ifade özgürlüğüne ciddi zararlar vereceğini savunarak, geniş bir kamuoyu oluşturulması gerektiğini ifade ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN