Yerlikaya: Sahte diploma ve e-imza çetesi aylar öncesinden çökertildi

Yerlikaya: Sahte diploma ve e-imza çetesi aylar öncesinden çökertildi

İçişleri Bakanı Yerlikaya, sahte diploma ve elektronik imza yoluyla kamu sistemlerine sızan organize suç yapılanmasına yönelik iki büyük operasyonun detaylarını paylaştı. Çeteye yönelik operasyonların aylar öncesinden yapıldığını söyleyen Yerlikaya, “Hiçbir suç ve suçlu cezasız kalmayacak” mesajı verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sahte belgelerle kamu sistemlerine yasa dışı erişim sağlayan organize suç örgütüne yönelik 7 Ocak ve 23 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen iki büyük operasyonun detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

İKİ DALGA OPERASYONDA 197 KİŞİ YAKALANDI

Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre:

1. Operasyon: 7 Ocak 2025’te Ankara merkezli 23 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında 126 kişi gözaltına alındı, bunlardan 17’si tutuklandı.

2. Operasyon: 23 Mayıs 2025’te 16 ilde eş zamanlı olarak düzenlendi. 61 şüpheli yakalandı, 20’si tutuklandı.

Daha sonra aranan 10 şüpheli daha yakalanarak toplam gözaltı sayısı 197’ye ulaştı. Şüphelilerin 37’si tutuklanırken, 150’si hakkında adli kontrol kararı verildi.

SAHTE BELGELERLE KAMUYA SIZDILAR

Soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet birimlerinin yürüttüğü çalışmalarda, sahte T.C. kimlik kartları ve sürücü belgeleriyle bazı elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının Adana, Mersin, Hatay, Ankara ve İstanbul’daki bayilerinden e-imza temin edildiği tespit edildi. Bu e-imzalar kullanılarak kamu kurumlarına ait sistemlere yasa dışı erişim sağlandığı ve çeşitli işlemler yapıldığı belirlendi.

Ele Geçirilen Sahte Belgeler:

  • 57 adet sahte diploma
  • 108 adet sahte sürücü belgesi
  • 4 adet sahte lise mezuniyet belgesi

YERLİKAYA: “SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ”

Yerlikaya, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Suç örgütü çökertildi, üyeleri tutuklandı. Hiçbir suç ve suçlunun cezasız kalmaması için operasyonlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.”

Operasyonlar kapsamında “Resmi belgede sahtecilik”, “ÖSYM hizmetlerine muhalefet”, “Bilişim sistemine girme”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri değiştirme” ve “Elektronik imza kanununa muhalefet” gibi ağır suçlamalarla çok sayıda kişi hakkında soruşturma yürütülüyor.

İçişleri Bakanlığı’nın bu başarılı operasyonları, dijital alanda yürütülen organize suçlara karşı kararlı mücadelenin sürdüğünü bir kez daha ortaya koydu.

YORUMLAR (23)
23 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN