YÖK’ten vakıf üniversitelerine ücret uyarısı: Artış yüzde 25’i geçemeyecek

YÖK’ten vakıf üniversitelerine ücret uyarısı: Artış yüzde 25’i geçemeyecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinde hazırlık ve birinci sınıf dışındaki öğrencilerin öğrenim ücretlerine yapılacak artışın yüzde 25’i geçemeyeceğini açıkladı. Belirlenen kurallara aykırı işlem yapan üniversiteler hakkında gerekli işlemlerin uygulanacağı bildirildi.

Yükseköğretim Kurulu, vakıf yükseköğretim kurumlarında 2026-2027 akademik yılı öğrenim ücretlerine ilişkin açıklama yaptı.

YÖK’ün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, belirlenen usul ve esaslara eksiksiz uyulması gerektiği vurgulandı.

CİMER’E ŞİKAYETLER ULAŞTI

Son dönemde CİMER üzerinden YÖK’e yapılan başvurularda bazı vakıf üniversitelerinin belirlenen artış oranının üzerinde ücret talep ettiği, tek dersi kalan öğrencilerden dönemlik ücret aldığı ve farklı ödeme yöntemlerini gerekçe göstererek vade farkı uyguladığı yönünde şikayetler bulunduğu belirtildi.

ÜCRET ARTIŞI YÜZDE 25’İ GEÇEMEYECEK

YÖK, hazırlık ve/veya birinci sınıf dışındaki sınıflarda öğrenim ücretlerine uygulanacak artış oranının yüzde 25’i aşamayacağını bildirdi.

Açıklamada, öğrenim ücretlerinin dönemlik veya yıllık olmasına bakılmaksızın yıllık ve belirli bir tutar olarak ilan edilmesi gerektiği belirtildi.

KAYIT SONRASI EK ÜCRET İSTENEMEYECEK

YÖK, öğrenciden kayıt sonrasında önceden ilan edilmemiş herhangi bir ilave ücret veya ücret artışı talep edilemeyeceğini bildirdi.

Dönem veya yıl tekrarı halinde yalnızca tekrar edilmesi gereken dersler için ücret alınabileceği, üst sınıfa geçen öğrencilerden ise daha önce ödenmiş öğrenim ücretine ek olarak başarısız olunan alt sınıf dersleri için ayrıca ücret talep edilemeyeceği belirtildi.

TAKSİTLERDE VADE FARKI UYGULANAMAYACAK

Öğrenim ücretlerinin dokuz taksite kadar bölünmesi halinde vade farkı uygulanamayacağı da hatırlatıldı.

Ödeme yöntemi gerekçe gösterilerek öğrenciye ilave maliyet yüklenemeyeceği vurgulandı.

ÖZVAR: ÜCRET POLİTİKALARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamasında da ekonomik koşullara dikkat çekildi.

Özvar, “Ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde paralı okumak zorunda olan gençlerin üniversite öğretimine erişecek seviyelerde ücret politikalarının belirlenmesi büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

ŞİKAYETLER GÜNLÜK İNCELENECEK

YÖK, yapılan açıklamanın vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik bir hatırlatma ve uyarı niteliğinde olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu olarak süreci yakından takip ediyoruz. Başkanlığımıza ulaşan başvuru, ihbar ve şikâyetler Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından günlük olarak ve ivedilikle incelenecek; usul ve esaslara aykırı işlem yaptığı tespit edilenler hakkında gerekli işlemler tesis edilecektir” denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN