Güney Kıbrıs ve KKTC seçim sonrası ilk temas

Güney Kıbrıs ve KKTC seçim sonrası ilk temas

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis müzakerelerin hızlandırılmasını isteyen yeni KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 2 Mayıs Cumartesi günü bir araya geliyor.

Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Nikos Christodoulides, iki liderin askıya alınan barış müzakerelerini yeniden başlatmak için görüşeceklerini açıklarken, "Güney Kıbrıs halkı tek taraflı güven inşa edici adımlar atmaya hazır" açıklamasını yaptı.

Aljazeera'nin haberine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bağımsız aday Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçilmesi adanın diğer tarafında olumlu karşılanmış, Anastasiadis Ada'da yıllardır süren çözümsüzlüğün sona erdirilmesi için yeni bir umut doğduğunu söylemişti.

Anastasiadis, "Sonunda bölünmüş ülkemizin yeniden birleşerek AB prensipleri çerçevesinde modern bir devlet anlayışıyla yönetilmesi için; işbirliği, barış ve huzur için bir umut ortaya çıktı" açıklamasını yapmıştı.

Müzakareler askıda
Kıbrıs Rum yönetimi adada tek taraflı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye Türkiye'nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim 2014'te müzakerelerden çekildi. Türk bandıralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 20 Ekim sabahı, KKTC ile Türkiye’nin yaptığı anlaşma çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge’ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başladı.

Ada'nın garantör devletlerinden Türkiye, Kıbrıs sorununun alt başlığı haline gelen doğalgaz konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı çıkıyor, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarından adanın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN