Güzel ortamda yaşamak ilaç gibi!

Güzel ortamda yaşamak ilaç gibi!

İngiltere’de yapılan bir araştırmada çevresel koşulların bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu tespit edildi. Yapılan deneyde ortamı güzelleştirilen farelerin iltihaptan koruyan hücreleri bu durumdan olumlu etkilendi. Araştırmayı yapanlar, hastalar için reçeteye ‘tatil’ yazılmasını gündeme getirdi.

Çevresel koşulların da bağışıklık sistemi üzerinde etkisi ortaya konuldu. Londra Queen Mary Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre oyuncaklar verilen ve ilgi uyandırıcı bir ortamda tutulan farelerin bağışıklık sisteminin daha sağlıklı duruma geldiği ortaya konuldu.

Sonuçları Frontiers in Immunology dergisinde yayımlanan araştırmada zenginleştirilmiş bir ortamın T hücrelerinin (bağışıklık için gereken bir beyaz kan hücresi türü) işlevlerini etkileyebildiğine ilişkin net kanıtlar sunuldu. Deney kapsamında farelerin bir bölümü içinde talaş bulunan standart bir fare kafesinde bir bölümü de zenginleştirilmiş ortamda iki hafta süreyle tutuldu.

T HÜCRELERİ DEĞİŞTİ

Araştırmacılar daha zengin ve duyulara daha fazla hitap eden bir ortam oluşturmak için daha büyük kafesler alarak, içlerine ahşap oymalar, oyuncaklar, renkli kutulardan yuvalar, kumaş tüpler, koşu tekerlekleri ve salıncaklar yerleştirdi. Araştırmanın sonucuna göre yaşam alanında yapılan basit bir dizi değişikliğin ardından farenin T  hücreleri iltihaptan koruyucu etkide bulunmaya daha eğilimli duruma geldi.

Araştırmayı yapan ekibin lideri Prof. Fulvio D’Acquisto, “Ortamı zenginleştirilen farelerin bağışıklık sistemleri bütünüyle farklılaştı ve enfeksiyonlarla savaşmaya çok daha hazırlıklı bir duruma geldi. Bu etki gerçekten dikkate değer çünkü o farelere hiçbir ilaç vermemiştik. Tek yaptığımız barınma koşullarını değiştirmekti. Bunu onlar için tatil köyünde geçirdikleri iki hafta gibi düşünebilirsiniz.”

REÇETEYE Mİ YAZILSA?

D’Acquisto bu  değişikliğin insanlar üzerinde de denenmesi gerektiğini belirterek “Doktorlar bir hastanın içinde bulunduğu ortamı değiştirme yetisine sahip olsalar ve iki haftalık bir tatil reçete edebilseler nasıl olurdu?” sorusunu gündeme getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN