Halep'te tahliyeler başladı: Hastaları taşıyan ilk konvoy yeniden yola çıktı | Son dakika haberleri

Halep'te tahliyeler başladı: Hastaları taşıyan ilk konvoy yeniden yola çıktı | Son dakika haberleri

Dünya bugün Suriye'nin Halep kentine kilitlendi. Halep'te dün bozulan ateşkes bu sabah yeniden sağlandı. Ancak sivilleri ve muhalif güçleri tahliye etmesi beklenen 20 otobüs ve 10 ambulanslık konvoy, İran destekli Şii milis grubundaki keskin nişancıların saldırısına uğradı.

Türk Kızılayı bu saldırıda dört kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Saldırı nedeniyle geri dönen konvoy, öğle saatlerinde yeniden yola çıktı. Halep'teki tahliye işlemleri sürerken, İdlib kentinde de muhaliflerin kuşatması altındaki Şii köylerindeki yaralıların tahliyesi için araçlar hareket etti.

YARALILARI TAŞIYAN KONVOY TÜRKİYE SINIRINA YAKLAŞTI

Bu arada BBC yapımcısı Riam Dalati, ağır yaralı ve hastaları taşıyan ambulansların tedavi görmek için gidecekleri Türkiye sınırına yaklaştığını bildirdi. İşte Halep'ten gelen son dakika haberleri...

16-12/15/1-1481794864.jpg
Ateşkes kapsamında bölgeden ayrılacak olan sivillerin tahliyesi başladı. Otobüsler yaralı ve sivilleri almak için Amiriyye bölgesinden muhaliflerin toplandığı bölgelere giriş yaptı.

Rusya ateşkes kapsamında 5 bin muhalifin ve ailelelerinin bölgeden tahliye edileceğini açıkladı.

KRİTİK NOKTADAN GEÇTİLER

Halep'teki yaralıları taşıyan ilk tahliye konvoyu, rejimin kontrol noktasından geçti. Yaralıların rejim bölgesindeki yeşil otobüslere nakledilerek muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e ulaştırılması öngörülüyor.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Tahliyelerin başlamasının ardından bir açıklamada da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, "İdlib ve Türkiye'de tüm önlemleri aldık, kardeşlerimizi bekliyoruz" dedi.

ANLAŞMA GECE SAĞLANDI 

Suriyeli muhalifler ve Esad güçleri ateşkes için anlaştı. Hizbullah'a bağlı medya kuruluşları da yoğun müzakerelerin ardından anlaşmaya varıldığını doğruladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar dün gece pürüzler olduğunu iddia ediyordu ama bu durum aşıldı.

16-12/15/1-1481799615.jpg

MUHALİFLERİN TAHLİYESİNE DE BAŞLANACAK

Kentte silah ve bombardıman sesleri sustu. Halep'in doğusundaki muhaliflerin tahliyesinin de önümüzdeki saatlerde başlayacağı belirtiliyor. Yaralıların tahliyesi içihn Kızılhaç ve Kızılay'dan da yardım istendi.

Dün akşam saatlerinde İranlı general Seyit Cevat komutasında tanklar ve ağır silahlarla operasyona başlayan Şii milisler de saldırıları durdurdu.

RUSYA HAVADAN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR OLDU 

Anadolu Ajansı'na konuşan Türk istihbarat kaynakları, ateşkesin Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmenin ardından sağlandığını Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğunu ifade etti.

16-12/15/2-1481799623.jpg

ÇAVUŞOĞLU İRAN'LA HALEP'İ GÖRÜŞTÜ 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Halep diplomasisi devam ediyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Halep'te sivillerin güvenli tahliye edilmesi için İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep'te ateşkes sağlanması ve sivillerin güvenli tahliye edilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le görüşmüştü.

Halep'te birkaç saat aranın ardından önce ambulanslar, sonra da yeşil otobüsler muhalifleri kentin doğusundan alıyor. İlk etapta bölgeden çıkarılan 200 kadar sivil yaralı, batıda muhaliflerin kontrolü altındaki noktaya ulaştı. Rusya, 5 bin muhalif ve ailelerinin tahliyesi için operasyonun başladığını resmen duyurdu.

RUSYA: ATEŞKES ASKIYA ALINDI

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Halep için ABD ile yapılan ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını açıkladı.

Rus TASS haber ajansının haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov ABD'yle yapılan Halep'te ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN