Halk oylamasına büyük saygısızlık

Halk oylamasına büyük saygısızlık

16 Nisan referandumunun ardından Cumuhurbaşkanı Erdoğan’ı ilk tebrik eden Batılı ülke olan ABD, medyada çıkan olumsuz haberlerin ardından geri adım attı. Beyaz Saray Sözcüsü, Trump’ın Erdoğan’ı bölgesel konuları görüşmek için aradığını, bunun oylama sonucunu kabul ettikleri anlamına gelmediğini söyledi.

Türkiye’de pazar günü yapılan halk oylamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayan ilk Batılı lider, ABD Başkanı Donald Trump oldu. Erdoğan’ı oylamadan çıkan ‘Evet’ sonucu dolayısıyla tebrik eden Trump, Cumhurbaşkanı’nın kampanyasını yakından takip ettiğini ve çok iyi bir kampanya yürüttüğünü söyledi. Trump, Erdoğan’a “Dostluğumuzu önemsiyorum, beraber yapacağımız birçok önemli iş var” dedi. Görüşmede Suriye’deki durum ve PKK ile mücadele konuları da gündeme geldi.

Bu görüşmeye ilişkin haberler, Amerikan medyasına olumsuz şekilde yansıdı. New York Times gazetesi, internet sitesinde Trump’ın, ‘Türkiye’nin demokratik kurumlarını aşındıran’ oylama sonucunun ardından Erdoğan’ı tebrik ettiğini yazdı. Washington Post ise “Trump, tartışmalı referandumun ardından Erdoğan’ı tebrik” etti ifadesini kullandı, görüşmede muhalefetin oylamayla ilgili iddialarına değinilmediğini belirtti. Beyaz Saray sözcülerinden Sarah Huckabee Sanders’ın, ABD Başkanlık uçağı Air Force One’da düzenlediği basın toplantısında Trump-Erdoğan görüşmesi de gazetecilerin sorularıyla gündeme geldi.

Sanders, basın mensuplarına verdiği yanıtlarda söz konusu telefon görüşmesinin, ABD’nin Türkiye’deki referandum sonuçlarını kabul ettiği anlamına gelmediğini söyledi. Sanders, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın konuyla ilgilendiğini belirtti, kurumu ‘bu konunun altın standardı’ olarak niteledi. Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı, sonuçlar hakkında yorum yapmak için AGİT raporunu bekleyeceklerini bildirmişti. Sanders, görüşmedeki temel önceliğin, Suriye meselesi gibi iki ülkenin ortak çıkarını oluşturan konularda görüş alışverişinde bulunmak olduğunu ifade etti. Sanders, bir gazetecinin “Bu oylamanın ardından Başkan Trump Türkiye’de demokrasinin geleceğinden endişeli mi?” sorusuna ise “Demokrasiyi teşvik etmek istiyoruz. Yapılan arama da Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırmak için değildi” yanıtını verdi. Sanders ayrıca ABD Başkanı’nın ilk görevinin, ülkesinin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi, Trump’ın türkiye ve başka ülkelerle işbirliği yaparken bunu göz önünde bulunduracağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN