Halk Sağlığı Uzmanı korkuttu! Kişiden kişiye geçerken bile değişiyor

Halk Sağlığı Uzmanı korkuttu! Kişiden kişiye geçerken bile değişiyor

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal'dan korkutan mutant virüs uyarısı. Aksakal son raporlarda mutant virüste bulaş hızının 40-70 arasında arttığının tespit edildiğini belirterek mutant virüsün bir süre sonra tamamen farklılaştığını açıkladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal mutant virüsün çok daha hızlı yayıldığını tespit ettiklerini açıkladı. Aksakal 'Ankara'da bu kişileri yine yurtlarda izlemeye başladık. Biz mutant bir virüsün bundan sonra diğer insanlara bulaşarak daha da değişmesini engellemeye çalışıyoruz' dedi. 

'ANKARA'DAKİLERİ YURTLARDA KARANTİNAYA ALDIK'

Dünya Sağlık Örgütü üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, mutant virüste bulaş hızının yüzde 40-70 artarken "bana bulaşmaz, bulaşsa da bir şey olmaz" denilerek oldukça güvenli olan ve şimdiye kadar aşıya bağlı hiçbir ölümün gerçekleşmediği bir aşıyı reddetmenin risk algısıyla ilgili olduğunu ifade etti. Mutant virüsün tüm bulaşları yüzde 40-70 arttırdığının raporlandığını aktaran Aksakal, "Bunlar içinde çocuklar da var yetişkinler de, yaşlı grup da var. Ama şu an için tüm dünyada mutant virüsle alakalı yapılmaya çalışılan şey mümkün olan en kısa sürede temaslıları saptamak. Vakayı bulduğunuz an mutant virüslü vakayla temas etmiş kişileri saptamak durumundasınız ki toplum yayılımını engelleyelim. Biz Ankara'da bu kişileri yine yurtlarda izlemeye başladık, karantinaya almaya çalıştık. Çünkü vaka düşüşlerini görmeye başlamıştık. Ama şimdi mutant virüste artışları görüyoruz. Şimdi daha hızlı yayılan virüsle karşı karşıyayız. O nedenle de filyasyon çalışmaları sonrası karantinayı daha sıkı uygulamaya çalışıyoruz. Umarım yayılımı kontrol altına alabiliriz ve aşılamayı mümkün olduğunca fazla gruba yaptığımız sürece de yeni vakaları engelleyebiliriz" dedi.

AKSAKAL: BULAŞTIKÇA DEĞİŞME KAPASİTESİ ARTIYOR...

Mutasyonun vaka artışlarına paralel oluştuğuna dikkat çeken Aksakal, "RNA virüsü kişiden kişiye bulaştıkça değişebilme kapasitesi artıyor. O nedenle biz mutasyonlar daha az olsun diye vaka sayısını düşük tutmaya çalışıyoruz. Çünkü saptamadığımız mutasyonlar belli bir aşamanın üzerine geçtiği zaman tamamen yeni bir virüsle karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden biz mutant bir virüsün bundan sonra diğer insanlara bulaşarak daha da değişmesini engellemeye çalışıyoruz. O nedenle hem karantina hem filyasyon ve temaslı bulma çalışmalarımızı daha yoğunlaştırdık" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN