Hangi ağrıya hangi spor yasak

Hangi ağrıya hangi spor yasak

Boynunuz ağrıyorsa ağırlık kaldırılacak spordan uzak durun, omuzunuzda sorun varsa yüzmeyin, diziniz sakatsa koşmayın, ayak bileğinizde sakatlık varsa voleybol oynamayın... Ortopedi uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk kimlerin hangi sporu yapmaması gerektiğini anlattı.

Uzmanların önerdiği ortak şey hareketli bir yaşam sürülmesi, düzenli spor yapılması... Zira hareketsizliğe bağlı olarak gerek kalp gerekse kas iskelet sistemi hastalıkları artış gösteriyor. Ancak hangi sporu seçmenin de belli kuralları var. Aksi takdirde sağlığınızdan olabilirsiniz. Liv Hospital’dan ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, düzenli olarak spor yapmayı planlayan her yaştaki kişinin öncelikle kalp ve akciğer sistemlerine bir kereye mahsus bile olsa kontrol ettirmesini tavsiye ediyor. Öztürk “Spor sırasında ortaya çıkacak aşırı efor günlük hayatta normal işleyen sistemi spor sırasında yetersiz hale getirebilir. Bu yapılan genel check up sonrası seçilecek olan spor tipi hastanın ayrıntılı kas iskelet sistemi muayenesi, sporun ne amaçla yapıldığı ve uygulanabilirlik derecesine göre şekillenir” diyor. Öztürk, yapılacak sporu seçerken şu önerilerde bulunuyor...

Bel, boyun problemi olanlar ağırlık kaldırmasın: Ciddi bel ve boyun problemi olanlar ağırlık çalışacakları sporlardan uzak durması gerekir. Omurlar arasındaki disklere normalden fazla yük etkisi sağlayan sporlar omurga sağlığı için sakıncalı. Bunlara en güzel örnek ağırlık çalışarak yapılan sporlar. Günümüzde özellikle genç nüfusta bu sporlar gittikçe popülerleşiyor. Ağırlık kaldırılarak yapılan sporların bilinçsiz veya aşırı yapılması ciddi sakatlıklara yol açabilir. Bu tür sporlar sırt ve bel kaslarına aşırı yüklenme içerdikleri için sırt ve bel kaslarını koruyucu spor veya egzersizlerle kombin edilmeli. Aksi takdirde çok erken yaşlarda kronik bel ve boyun ağrılarının ortaya çıkması muhtemel.

Kalça, diz, ayak bileği sorunluysa futbol, voleybol, basketboldan uzak durun: Kalça, diz, ayak bileği gibi ağırlık taşıyan eklemlerde daha önceden var olan problemleri olanlar kontakt sporu dediğimiz futbol, basketbol, voleybol gibi spor yaptığında daha da artar. Ağırlık taşıyan eklemlerde aynı problemler mevcutsa bu sporlar problemin büyümesine neden olur.

Diz ekleminde sorun varsa koşmak ağrıyı artırır: Diz ekleminde menüsküs problemi olan birinin ısrarla koşu içeren spor yapması ağrı yakınmalarını artırır. Bu tür kişilerin spor programlarını yaparken diz eklemini daha az kullanacakları alanlara yönlendirilmesi gerekir. Bu yönlendirme bilinçli spor hocaları ve sporcu sağlığı alanında uzman ortopedi uzmanları tarafından yapılmalı.

Belde ağrı varsa yüzün, pilates yapın: Bel problemi yaşayan hastanın fitness gibi sporlar yerine yüzme ve pilatese ağırlık vermesi gerekir. Yüzme ve pilates, yer çekimi etkisini ortadan kaldırarak tüm sırt ve bel kaslarını çalıştırır, kondisyonu artırır.

Omzunuz problemliyse yüzme konusunda ısrarcı olmayın: Ciddi omuz problemleri olan hastalar yüzme konusunda ısrar etmemeli. Seçilecek sporun uygulanabilir olması ve mutlaka hastanın kas iskelet sistemi sınırlarını zorlamaması gerekir. Düzenli yapılan spora mutlaka düzenli ve kontrollü beslenme de eklenmeli. Yoksa daha sağlıklı olmak için yapılan spor bir şeyleri düzeltirken başka sistemleri bozabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN