Bildiğimiz kışlara veda ediyoruz: ABD'den tüm dünyayı ilgilendiren yüzde 90 ihtimalli kış uyarısı

Bildiğimiz kışlara veda ediyoruz: ABD'den tüm dünyayı ilgilendiren yüzde 90 ihtimalli kış uyarısı

Bu yıl kış nasıl geçecek, montları ne zaman çıkaracağız?" sorusunun bilimsel yanıtı nihayet belli oldu. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yayımlanan son rapor, Pasifik Okyanusu'nda devasa bir hareketlilik yaşandığını ortaya koydu. Uzmanlara göre, 2026 yılının son çeyreği ve 2026-2027 kışında tüm dünyada %90'ın üzerinde bir ihtimalle "çok güçlü bir El Niño" olayı yaşanacak.

Dünya, iklim dengelerini derinden sarsacak yeni ve güçlü bir El Niño dönemine hazırlanıyor. NOAA'nın verilerine göre, normal şartlarda Pasifik Okyanusu'nun yüzeyindeki sıcak suları batıya taşıyan ticaret rüzgarları zayıflıyor.

EL NİNO YENİDEN GÜÇLENİYOR

Dünya, iklim dengelerini derinden sarsacak yeni ve güçlü bir El Niño dönemine hazırlanıyor. NOAA'nın verilerine göre, normal şartlarda Pasifik Okyanusu'nun yüzeyindeki sıcak suları batıya taşıyan ticaret rüzgarları zayıflıyor.

Bu zayıflama, Güney Amerika kıyılarındaki deniz yüzeyi sıcaklıklarının normalin çok üzerine çıkmasına ve küresel atmosferik dolaşımın değişmesine neden oluyor. Sonuç olarak, 2026 sonbaharı itibarıyla etkisini artıracak olan bu doğa olayının, kış aylarında zirveye ulaşması bekleniyor.

HANGİ BÖLGELER EL NİNO'DAN ETKİLENECEK?

İklim uzmanları, güçlü bir El Niño'nun her yerde aynı etkiyi yaratmayacağının altını çiziyor. Bazı bölgeler aşırı yağışlara teslim olurken, bazı bölgeler kuraklıkla mücadele edecek. Beklenen bölgesel değişimler şu şekilde:

Aşırı Yağış ve Sel Riski Taşıyan Bölgeler

  • Güney Avrupa ve Orta Asya'nın bazı bölümleri

  • Afrika Boynuzu

  • Batı Kuzey Amerika

  • Güneydoğu Güney Amerika

Şiddetli Kuraklık Beklenen Bölgeler

  • Kuzey Avrupa

  • Hint Yarımadası

  • Avustralya'nın güney ve doğu kesimleri

  • Karayipler'in bazı bölgeleri ve Güney Amerika'nın kuzeybatısı

adobestock-599303208.jpeg

SADECE HAVAYI DEĞİL CEBİMİZİ DE ETKİLEYECEK

El Niño'nun yaratacağı zincirleme etkiler yalnızca termometrelerle sınırlı kalmayacak. Uzmanlar, 2027 yılının küresel sıcaklık açısından tarihin en dikkat çekici yıllarından biri olabileceğini değerlendiriyor.

Dünyanın farklı noktalarında eş zamanlı yaşanacak kuraklık ve aşırı yağışların tarımsal üretimi doğrudan vurması bekleniyor. Bu durum;

  • Küresel gıda piyasalarında dalgalanmalara,

  • Temel gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa,

  • Uluslararası tedarik zincirlerinde ciddi aksamalara yol açabilir.

2026-2027 kışında bizi standart bir mevsim beklemiyor. Küresel ısınmanın da etkisiyle güçlenen El Niño, kış aylarında ani sıcaklık dalgalanmaları ve öngörülemez hava olayları yaşatacak. Gardıroplarımızda hem kalın montları hem de daha hafif kıyafetleri bir arada tutmamız gereken dengesiz bir kış kapıda.

2026-2027 KIŞINDA TÜRKİYE'DE KAR YAĞACAK MI?

El Niño'nun küresel rüzgar sistemlerini değiştirmesiyle, Aralık veya Ocak aylarının ortasında aniden bahar havası yaşanması, ardından ise sert bir soğuk dalgasının gelmesi bekleniyor. Bu sert sıcaklık dalgalanmaları, sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda meyve ağaçlarının erken çiçek açıp don tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olarak tarımsal üretimi de riske atıyor.

EL NİNO MARKETLERİ ETKİLEYECEK Mİ?

Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanacak şiddetli kuraklık veya sel felaketlerinin küresel tarım rekoltesini (özellikle buğday, kahve, kakao ve ayçiçeği) doğrudan vurması bekleniyor. Uluslararası tedarik zincirlerindeki bu daralmanın, 2027 yılının ilk çeyreğinden itibaren market raflarındaki temel gıda ürünlerine küresel çapta bir fiyat artışı olarak yansıması öngörülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN