Hayatımızdaki şeritler migreni tetikliyor

Hayatımızdaki şeritler migreni tetikliyor

Radyatör, jaluzi, yaya geçidi çizgileri, çizgili kıyafetler, barkodlar, şezlonglar, korkuluklar... Tüm bunlardaki şeritlerin migreni ve migren ataklarını tetiklediği belirlendi. Nedeni çizgilerin hareketsiz olsa bile güçlü gama ışığı üretmesi.

Hollanda ve ABD’deki bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre dikey çizgilere bakmak bazı kişilerin beynindeki sinir döngüsünü tetikleyebiliyor. Bu, şiddetli durumlarda epilepsiye yol açabilirken bilim insanları bunun migrenden de sorumlu olabileceğini düşünüyor.

Sadece İngiltere’de her yedi kişiden biri migrenden muzdarip ve nedeni bilinmiyor. Araştırmayı yapan bilim insanları giysiler, binalar veya kamuya açık yapılardaki çizgilerin özellikle de ışığa duyarlı kişilerde, baş ağrılarını etkisiz hale getireceğini düşünüyordu. Titreşen veya parlak ışıkların epilepsi nöbetlerini veya migreni tetikleyebileceği konusu daha önce de gündeme gelmişti. 1997’de Pokemon adlı çizgi filminin bir bölümü nedeniyle Japonya’da 685 kişinin nöbet geçirdiği belirlenmişti. O bölümde bir patlama meydana geliyor, kırmızı-mavi renkler yoğun bir şekilde yanıp sönüyordu. Londra 2012 Olimpiyatları’nda çok renkli bir havuzun epileptik uyarılara neden olduğu belirtilerek değiştirilmesi yönünde tavsiyede bulunulmuştu. Fakat bilim insanları, bazı hareketsiz görüntülerin benzer etkilere sahip olabildiğini ilk defa keşfetti.

Bugüne kadarki bilimsel literatürü kapsamlı bir şekilde inceleyen araştırmacılar, şeritlerin vücudu etkilemesine sebep olarak gama salınımları olarak bilinen beynin nöral aktivitesinin belirli tekrarlayan bir modelini oluşturmalarını gösterdi. Zira çizgi desenlerinin güçlü gama salınımları ürettiği belirtiliyor. Araştırmacılar, siyah ve beyaz çizgilerin resimlerini manipüle edip de dikey çizgileri daha geniş ya da bir ızgara şekli oluşturmaya başladıklarında, deneklerde gama salınım aktivitesinin azaldığını buldu. Ekip, şimdi hangi doğal görüntü veya sahnelerin gama salınımlarının, epilepsi nöbetleri veya migreni tetiklediğini tahmin etmek için yeni bir model üzerinde çalışıyor.

Hollanda’daki University Medical Center’dan Dr. Dora Hermes “Bulgularımız, binaları tasarlarken bu devreyi tetikleyebilen; rahatsızlık, migren veya nöbetlere neden olan görsel model türlerinden kaçınmak açısından önemli olabilir. Zira hiçbir sorunu olmayan kişiler bile ışığa duyarlı epilepside nöbetleri tetikleyebilecek görüntülerden  rahatsızlık duyabilir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN