HES kodunda şaşırtan ayrım: Otellerde Türk'e zorunlu, turiste serbest

HES kodunda şaşırtan ayrım: Otellerde Türk'e zorunlu, turiste serbest

Kovid-19'la mücadele kapsamında konaklama tesislerine getirilen HES kodu zorunluluğu sonrası otellerde yeni dönem başladı. Bu zorunluluğun ise şu an sadece Türk misafirler için geçerli olduğu, yabancı turistleri kapsamadığı açıklandı.

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 50 oda ve üzeri konaklama tesislerine Hayat Eve Sığar (HES) kodu zorunluluğu getirilmişti.

AYRINTLAR BELLİ OLDU

Temizlik, maske ve mesafe kurallarının öne çıktığı yeni sosyal hayat döneminde, otellerde uygulanacak HES kodu zorunluluğunun ayrıntıları da belli oldu. Herhangi bir ayrım olmaksızın (özel-kamu, turizm işletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) müşterilerden HES uygulaması kodu istenecek ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra müşteri kabul edilecek.

otellerde-turk-misafire-hes-kodu-zorunlulugu-2305-dhaphoto1.jpg

HES kodu sorgulamasının hem rezervasyon yapılırken (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) hem de müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında yapılması, sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişilerin rezervasyon ve tesise kabul işlemleri gerçekleştirilecek.

KORONAVİRÜSLÜ VE TEMASLILAR İZOLASYON ODASINA ALINACAK

Konaklama tesislerince genel kolluk kuvvetlerine bildirilen müşteri bilgileri, ilgili genel kolluk kuvveti birimince Sağlık Bakanlığı ile sağlanan veri entegrasyonu kapsamında Kovid-19 tanısı konulma ya da temaslı olma durumuna göre de sorgulanacak. Kovid-19 tanısı konulduğu ya da temaslı olduğu tespit edilen kişiler misafir izolasyon odalarına alınacak.

YABANCI TURİST İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Türkiye ve özellikle Antalya'da, yabancı hareketliliği devam ederken, konaklama tesislerindeki HES kodu zorunluluğunun şu an için sadece Türk misafirler için geçerli olduğu ortaya çıktı. 

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (POYD) Ülkay Atmaca, otellerde zorunlu hale getirilen HES kodu uygulamasının sadece Türk misafirler için geçerli olduğunu, yabancı turistler için geçerli olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Normalleşme sürecinde otellere yeni bir zorunluluk daha geldi. Bu da HES kodu. Türk misafirlerimiz artık 1 Ekim'den beri otellere geldiklerinde, giriş yapmadan önce mutlaka HES kodunu bize bildirmek zorundalar. Sezon hala devam ediyor. İyi bir yıl geçirdik. İyi bir ekim geçirdik. Havalar da iyi gidiyor. Ruslar birinci sırada yine, Ukrayna hızını kesmeden devam ediyor. İngiltere'nin aldığı kararın politik ve siyasi olduğunu düşünüyorum. Çünkü turizm sektöründe bu kadar önlemlerin alındığı, güvenilir turizm sertifikasının bu kadar iyi uygulandığı bir ülkeye karşı karantina kararının yanlış olduğunu düşünüyorum."

ANTALYA'YA GELEN TURİST SAYISI 2,5 MİLYONU AŞTI

Öte yandan Türkiye'nin Kovid-19 salgınıyla mücadele ettiği süreçte Antalya'ya, yılbaşından 30 Eylül'e kadar gelen turist sayısı 2 milyon 576 bin 537 olarak kayıtlara geçmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN