Hiç görmediği Irak'a sürgün edilen ABD vatandaşı 2 hafta sonra öldü

Hiç görmediği Irak'a sürgün edilen  ABD vatandaşı 2 hafta sonra öldü

ABD'de yaşayan 41 yaşındaki Jimmy Aldaoud, daha önce hiç görmediği Irak'a sürgün edildi. Şeker hastası olan Aldaoud, sınır dışı edilmemesi için yalvarsa da yetkililer dinlemedi. Talihsiz adam Irak'a ayak bastıktan 2 hafta sonra insülin bulamayınca hayatını kaybetti.

Aslen Iraklı olan Aldaoud Yunanistan’da bir mülteci kampında doğdu. ABD’ye 6 aylıkken gelen adam, Irak’ta hiç yaşamadı ve Arapça da bilmiyordu. Ancak Trump yönetiminin ülkeden gönderilmesine karar verdiği binden fazla Iraklı arasında adı yer aldı.

Aldaoud’un yaşadıkları, ABD’den gönderilmesinden iki hafta sonra Bağdat’ta çekildiği anlaşılan bir videonun sosyal medyada paylaşılmasıyla ortaya çıktı.

Videoda Aldaoud, ABD göçmenlik ve gümrük muhafaza memurlarını kast ederek “Onlara yalvardım. ‘Lütfen, o ülkeyi hiç görmedim, orada hiç bulunmadım’ dedim. Bütün hayatım boyunca, neredeyse doğduğumdan beri bu ülkede olduğumu anlattım. Beni dinlemeyi reddettiler” ifadelerini kullanıyordu.,

SON SÖZLERİNDE YALVARMIŞTI

Videoda dil bilmediği için hiçbir şey anlamadığını ve sokaklarda yattığını anlatıyordu. Adamın son sözleri bu olurken Aldaoud’un ailesine yakın olduğu söylenen göçmen avukatı Edward Bajoka, şeker hastası olan Aldaoud’un ölümünün Bağdat’ta insülin temin edinememesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Öte yandan haberi duyuran Politico, adamın ahlaka aykırı davranış gerekçesiyle hüküm giydiğini ve haneye tecavüz suçundan da 17 ay hapiste yattığını aktardı.

TRUMP'A BÜYÜK TEPKİ

Jimmy Aldaoud’un ölüm haberinin duyulmasıyla siyasetçiler ve göçmen hakları savunucuları, Trump yönetimine tepki gösterdi.
Onlardan biri olan Demokrat Kongre üyesi Andy Levin, “Jimmy Aldaoud, Irak’a hiç gönderilmemeliydi. Ölümü engellenebilirdi ve engellenmeliydi. Sınır dışı kararı ölüm cezası demekti. Cumhuriyetçi meslektaşlarım ve ben defalarca bu savunmasız kişilerin sınır dışı edilmesini durdurmak için çağrıda bulunduk. Şimdi, biri öldü. Harekete geçmek için bir kişinin daha ölmesini bekleyemeyiz” dedi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nden avukat Miriam Aukerman da, Jimmy’nin ölümünün ailesi ve kendileri için bir yıkım olduğunu söyledi.

DAHA KAÇ ÖLÜM OLACAK

Aukerman, “Sınır dışı edildiği takdirde yaşayamayacağını biliyorduk. Ancak bilmediğimi şey şu, ABD Göçmenlik Bürosu acaba daha kaç kişiyi ölümle gönderdi?” ifadelerini kullandı.

Jimmy Aldaoud, birlikte sınır dışı edildiği Iraklıların pek çoğu gibi Keldani Katolikler’e mensup.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, bu grubun IŞİD tarafından işkence görme ya da öldürülme riskini yüksek olarak değerlendiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN