Hitler Çanı susmayacak

Hitler Çanı susmayacak

Almanya’da bir kasabada bulunan Nazi döneminden kalma kilise çanının, yapılan oylamayla çalmaya devam etmesine karar verildi.

KARAR/FRANFURT

Alman kamuoyunda ‘Hitler Çanı’ olarak bilinen Nazi döneminden kalma bir kilise çanı çalmaya devam edecek. Üzerinde gamalı haç sembolü ve ‘Her şey Vatan için’ şeklinde Hitler’e ait bir söz bulunan çan kamuoyunda yoğun eleştirilerin konusu olmuştu. Çanın bulunduğu Hexheim kasabı meclisi 10’a karşı iki oyla aldığı bir kararla çanın çalmaya devam etmene karar verdi. Karara gerekçe olarak da çanın ‘şiddet ve Adaletsizliğe arşı uyarı ve uzlaşıya dikkat çeken bir hatıra’ olması gösterildi. Hitler çanı 1934 yılından beri Hexheim’daki bir Protestan kilisesinde asılı bulunuyor. Çan geçen yıl büyük eleştirilere neden olmuş ve eylül ayından beri de çalması durdurulmuştu. Bu eleştirilere üzerine eyalet kilisesi çanın sökülmesi durumundan tüm masrafları karşılamaya hazır olduklarını söylemişti. Konu hakkında görüşüne başvurulan bir bilirkişi heyeti ise yazdıkları raporda “Çanın sökülmesi makul ve aydınlatıcı bir hatırlama kültüründen kaçıştır’’ ifadesini kullanmıştı. Kasaba meclisini kararına göre çan yeniden çalmaya başlayacak  ancak bir levha üzerinde çanın tarihi anlatılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN