Hollanda özür dilemeli

Hollanda özür dilemeli

Hollanda’nın yaptığı çirkin muameleye tepki yağdı. İş dünyası temsilcileri, “Bu çirkin muamele, dünya tarihine Hollanda’nın kara bir lekesi olarak yazılmıştır. Hollanda Türkiye’den özür dilemeli” diye konuştu.

Türk iş dünyası, Hollanda tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptal edilmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın bulunduğu aracın durdurulmasını kınadı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Bir süreden beri, çeşitli Avrupa ülkelerinin Bakanlarımıza yönelik benzer uygulamalarını endişeyle takip ediyoruz. Bu çirkin muamele, dünya tarihine Hollanda’nın kara bir lekesi olarak yazılmıştır.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Hollanda’nın tutumunu kınayarak, şu açıklamalarda bulundu: “Demokrasi ve özgürlüklere bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının bu tavırları, Hollanda’daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik açık bir tacizdir.  Bu hasmane tutum ve önyargılı zihniyet apaçık bir acizlik göstergesidir.”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Hollanda’nın, Türkiye’den bir an önce özür dilemesi gerektiğini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin 400 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Başkan Burkay, Hollanda’nın bu tutumunun özgürlük ve demokrasi kavramları ile izah edilebilecek bir karar olmadığını kaydetti.

Avrupa Birliği’ne bağlı bazı ülkelerin son dönemde temeli olmayan suni gerekçelerle Türk siyasetçilere gösterdikleri tavrın kabul edilemez olduğunu belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, bu durumun demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunan Avrupa değerleri ile çeliştiğinin altını çizdi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Baran, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Ülkemizi temsil eden iki bakanımıza yapılanlar kabul edilebilir değildir. Türkiye’nin son 15 yılda yakaladığı ekonomik büyüme, siyasi istikrar ve özgürlükler Avrupa ülkelerini tedirgin ediyor. Her fırsatta bize demokratlık dersi veren Avrupa Birliği’nin üyesi olan Hollanda söyledikleri ile yaptıklarının bir olmadığını göstermiştir. Kınıyoruz”.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bize demokrasi dersi vermeye çalışan Avrupa’nın hangi zihtiyet ve emellerle bu uygulamaları gerçekleştirdiğini anlamakta zorlanıyoruz. Türkiye eski Türkiye değildir. Bölgesinin en önemli gücü, en büyük ekonomisi, ticaret merkezi konumuna dişiyle ve tırnağıyla gelmiş olan ülkemiz, bu uygulamalara karşı tepkisini elbette verecektir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN