Hükümetin çekirdek savunma hattı çöktü

Hükümetin çekirdek savunma hattı çöktü

Mayıs ayında enflasyon beklentilere paralel gelirken sürpriz artışlar çekirdek enflasyonda yaşandı. Oysa hükumette ekonomi yönetimi geçen aylarda çekirdek enflasyondaki düşüşlere dikkat çekiyordu

Mayıs ayı enflasyon rakamları piyasa beklentilerine paralel geldi. Piyasa yüzde 0,61 civarında aylık fiyat artışı beklerken enflasyon 0,56 oranında geldi. 

Mayıs enflasyonu ile son bir yıllık enflasyon oranı yüzde 8,09 oranına yükselmiş oldu. Geçen ay yıllık enflasyon yüzde 7,91 seviyesindeydi. 

Mayıs ayı enflasyonunda dikkat çeken en önemli gelişme ise nerede ise tüm çekirdek enflasyon verilerinde yaşandı. Mart ayından Nisan ayına hafif düşüş yaşayan çekirdek enflasyon verileri Mayıs ayında öyle bir yükseliş yaşadı ki hem Nisan ayının hem de Mart ayının üzerine yükseldiler. 

Geçen ay düşen çekirdek enflasyon üzerine nerede ise tüm ekonomi yönetimi "Ana enflasyona bakmayın, çekirdek enflasyon düşüyor" diye beyanat verirken Mayıs ayında bu argüman nerede ise tamamen çöktü.

Mart ayından Nisan ayına yıllık çekirdek enflasyon H endeksinde 7,75'den 7,60'a düşüş yaşarken I endeksi de yüzde 7,10'dan yüzde 7,00'ye gerilemişti. 

Oysa Mayıs ayında H endeksi yeniden yüzde 7,91 ile mart ayının da üzerine çıkarken; I endeksi de yüzde 7,00'den 7,48'e yükselerek sürpriz yaptı. 

Aslında mayıs ayında yükseliş yaşamayan tek bir çekirdek enflasyon bile yok. Bütün çekirdek enflasyon oranları yıllık artış yaşayarak bir bakıma hükümetin çekirdek enflasyon savunmasını tamamen bitirmiş oldu.

15-06/03/ekirdek.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN