İdlib ateşi Avrupa’yı da sardı

İdlib ateşi Avrupa’yı da sardı

Rusya destekli Şam güçleri İdlib’e yönelik harekat için kuşatma hazırlıklarını son aşamaya taşırken Avrupa’da da kaygı artıyor. Viyana’da toplanan AB Dışişleri Bakanı’nın gündemi İdlib harekatıydı. Almanya Başbakanı Merkel, İdlib için uyarıda bulunarak Rusya lideri Putin’den insani koridor açılması için Esad’a baskı yapmasını istedi. Dişişleri Bakanı Çavuşoğlu da olası bir harekatın ‘felaket’ olacağı konusunda uyardı.

Rusya, İran güçleri ve Şam’ın Suriye’de 4 milyon sivilin yaşadığı ve muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib’e yönelik kuşatma harekatı hazırlıkları son aşamaya geldi. BM’nin felaket uyarısına karşın Şam ittifakının kısa süre içinde düğmeye basmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken harekatın olası sonuçları Avrupa’yı da alarma geçirdi. Avusturya’nın başkenti Viyana’da toplanan gayrıresmi AB Dışişleri Bakanları toplantısınının ana gündemi de İdlib oldu. Avrupalı bakanlar harekatın önlenmesi veya insani tedbirlerin alınması için yapılması gerekenleri masaya yatırdı. İki günsüren toplantının ardından açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye’nin İdlib bölgesine yapılacak olası bir askeri müdahaleye ilişkin, “İdlib’e yapılacak askeri bir harekatın insani felakete yol açacağını düşünüyoruz” dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ise savaşların her zaman büyük felaketlere yol açtığına belirterek, Suriye halkının uzun süredir savaş nedeniyle büyük bir felaket yaşadığını hatırlattı. Kneissl, AB olarak Suriye’deki gelişmeleri sadece mülteci sorunundan dolayı değil birçok sebepten ötürü etkili bir şekilde takip ettiklerini, sorunun çözümüne katkı sağlamak için  çalıştıklarını  kaydetti.      

Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da çarpıcı açıklamalarda bulundu. “İdlib’de saldırı olacağına ilişkin bir endişe var, biz de bu saldırıyı durdurmak için çaba sarf ediyoruz” diyen Çavuşoğlu şunları söyledi: “Savunma Bakanımız ve MİT Başkanımızla Moskova’ya da gittik. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Türkiye’ye geldi. İran’da üçlü zirve var Soçi formatında. Diğer muhataplarımızla da konuşuyoruz, böyle bir saldırı Suriye için, İdlib için felaket olur.”

Üç buçuk milyon sivilin İdlib’de bulunduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Burada bir grup ekstremist var. Başından beri biz bunları biliyoruz. Halep ve diğer yerlerden özellikle gönderildi. Bu grupların diğerlerinden ayrılması ve bunların etkisiz hale getirilmesi için de birlikte çalışmamız lazım. En etkin ve en sağlıklı yöntem budur. Aksi taktirde insani bakımdan, güvenlik ve Suriye’nin geleceği, siyasi çözüm bakımından ciddi problemler olur”dedi.      

Çavuşoğlu konuyu İngiliz Times gazetesine de değerlendirdi. Suriye ordusunun İdlib’e operasyon hazırlığında olduğu dönemde, ABD’nin bölgedeki aşırıcı gruplara dair istihbaratını Türkiye ile paylaşması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu “Herkes kimin aşırıcı olup olmadığını biliyor çünkü herkesin sahada ajanları var. Şimdi herkese önerimiz şu; Terörist grupları ılımlılardan ayırmak için birlikte çalışmalıyız. Bu gruplar bazı bölgelerde birbirlerinden tamamen ayrılar, bazı yerlerde ise iç içe geçmiş durumdalar. Yani kolay değil ama birlikte yapabiliriz” dedi.

Almanya’dan Rusya’ya ‘Esad’a baskı yap’ çağrısı

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Suriye rejiminin, İdlib ve çevresine yönelik olası askeri operasyonunun insani felakete yol açacağı uyarısında bulundu.  Demmer, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümetinin, Suriye’nin kuzeybatısındaki durumun tırmanması nedeniyle “çok endişeli” olduğunu belirtti. Olası operasyonun, koruma talep eden yüz binlerce  insanı doğrudan Türk sınırına gitmeye sevk edebileceğine dikkati çeken Demmer, “Suriye rejiminin, İdlib ve çevresine yönelik geniş çaplı askeri operasyonu insani felakete yol açar” dedi. Sözcü Demmer, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaklaşık iki hafta önce Meseberg’de yaptığı görüşmede, İdlib’de insani felaketin önlenmesi gerektiğini vurguladığını aktardı. Rusya’dan öncelikle Suriye rejiminin gerilimi tırmandırmasına engel olmasının istendiğini belirten Demmer, böylelikle insani felaketin önlenmesini beklediklerini kaydetti. Demmer, insani yardım kuruluşlarının İdlib ve çevresine engel çıkarılmadan girişlerine izin verilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.  

BÖYLE MÜTTEFİKLİK OLMAZ

Çavuşoğlu, ABD’nin S-400’lere ilişkin tutumuna da değinerek, “ABD, son zamanlarda yalnız S-400’ler ya da savunma sistemine ilişkin değil, her konuda, her müttefikine baskı yapıyor. Almanya’ya diyor ki; Rusya’dan niye gaz alıyorsun benden al, yüzde 25 daha pahalı olsa da diğer ülkelere başka türlü baskı yapıyor. Bu yeni yönetimin müttefiklerine ve dostlarına davranış biçimi gerçekten herkesi rahatsız etmeye başladı. Böyle bir dostluk olmaz, böyle müttefiklik de olmaz” diye konuştu.  Çavuşoğlu, “Biz S-400’leri aldık, nokta. Bundan sonra bunun tartışması olmaz. Acil ihtiyacımız var, aldık. Müttefiklerimiz bize satsaydı onlardan alırdık” dedi.

HERKESLE NORMALLEŞMEK İSTİYORUZ

AB-Türkiye ilişkilerine de değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğuna dikkati çekerek, “Herkesle ilişkilerimizi normalleştirmek istiyoruz. Bu, ABD ile yaşanan bazı olaylardan dolayı değil. Bugün ABD ile bazı durumlarımız söz konusu ancak ABD Başkanı’nın yalnız Türkiye ile sorunu yok, her bir AB üyesi ülkeyle sorun yaşıyor.” yorumunu yaptı.  Güvenlik ve göçmen konusu gibi birçok konunun görüşmelerde ele alınacağını dile getiren Çavuşoğlu, Brüksel ve Ankara arasındaki ilişkilerin gayet iyi bir durumda olduğu ve daha da gelişeceğinin altını çizerek, OHAL ve seçimlerin ardından AB reformlarının Türkiye için öncelikli bir konumda olduğunu ifade etti. 

LAVROV: İdlib’i terörden temizlemek Şam’ın hakkı

İdlib ateşinin taraflarından Rusya’dan ise sert mesajlar gellmeye devam ediyor. Bölgeye devasa bir askeri yığınak yapan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İdlib konusunda ABD ile görüşmelerini sürdüdüklerin belirtti ve ekledi: Suriye hükümetinin İdlib’i teröristlerden temizleme hakkı var.”

Rusya, tarihinde ilk kez Akdeniz’de  tatbikat yapacak

Rus donanması ile hava kuvvetlerinin tarihinde ilk kez Akdeniz’de askeri tatbikat yapacağı bildirildi. Rus Donanması Başkomutanı Vladimir Korolev, 1-8 Eylül tarihlerinde Rusya’nın Akdeniz’de yapacağı tatbikatın, “Rusya’nın modern tarihinde askeri deniz filosu ve hava-uzay  kuvvetleri Akdeniz’de ilk kez tatbikatı” olacağını söyledi.  Tatbikatta 2 denizaltı ile 26 gemi, 34 uçak ve helikopterin görev alacağı bilgisini paylaşan Korolev, Kuzey Filosundan Mareşal Ustinov füze kruvazörünün amiral gemisi olarak görev yapacağını aktardı. Tatbikata katılacak savaş gemilerinin Kuzey, Baltık, Karadeniz ve Hazar filolarından Akdeniz’e ulaşacağını belirten Korolev, Tu-142 bombardıman uçağının yanı sıra Tu-142 ve İl-38 keşif uçakları ile Su-33 ve Su-30 avcı savaş uçaklarının tatbikatta uçuş yapacağını kaydetti.  Rusya Savunma Bakanlığının yayınladığı videoda yer alan haritaya göre, tatbikat Akdeniz’de Suriye, Mısır, Libya, Kıbrıs ve Türkiye açıklarında bulunan 11 bölgeyi kapsıyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN