İETT’den 'tek renk' için ilk adım

İETT’den 'tek renk' için ilk adım

İBB Başkanı İmamoğlu’nun, özel halk otobüslerini İETT çatısı altında, tek renkte birleştirme kararı hayata geçiyor. İETT, idari olarak kendisine bağlanan 2 bin 957 özel halk otobüsünü sarıya boyamak için ihale açtı.

Uzun bir süredir İstanbul’da hizmet veren mavi özel halk otobüsleri ile erguvan otobüsleri tarihe karışıyor. Göreve geldikten sonra lastik tekerlekli toplu ulaşım sistemindeki soruna el atan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir yıllık bir çalışmanın sonunda bütün otobüslerin tek renk altında İETT’ye bağlanmasına karar verildi. Yeni sistem 17 Eylül 2020 tarihli İBB Meclisi tarafından uygun görüldü.

İHALE 23 ŞUBAT'TA

Meclis kararının ardından 17 Kasım 2020 tarihinde yazılı talimatı alan İETT, teknik şartnameleri hazırlayarak ihale açtı. “2957 Adet Otobüs Boyanması Hizmet Alım İşi” adı altında açılan ihale 23 Şubat 2021 tarihinde İETT’nin Tünel’deki Genel Müdürlüğünde yapılacak.

HEPSİ SARI RENGE BOYANACAK

İhalenin teknik şartnamesine göre erguvan ve turkuaz olan otobüsler “Ral 1018” kodlu sarı renkle boyanacak. İhaleyi üstlenecek olan firma, boyanmak üzere kendisine teslim edilen aracı en geç iki gün içinde, şartnameye uygun olarak yetkilisine teslim edecek. Ayrıca şartnameye göre firma, işe başlama tarihinden itibaren 5 ay içinde ihale kapsamındaki bütün otobüslerin boyama işlerini tamamlamış olması gerekiyor.

İETT ŞOFÖRLERİNE AKADEMİK EĞİTİM

Yetkililerden edinilen bilgiye göre yakın zamanda hayata geçirilecek olan “İstanbul Ulaşım Akademisi” ile otobüs şoförleri akademik eğitim alacak. Sadece eğitimlerini tamamlayanlar otobüslerde çalışabilecek. Her şoföre belirli bir puan sistemi getirilecek. Vatandaş memnuniyeti, güvenli sürüş ve diğer teknik kriterler ile puanını yükselten şoförlere ilave ödüller verilecek. Vatandaştan yoğun şikayet alan, trafik güvenliğini ihlal eden, yolcuyu tehlikeye atan şoförler ise, belirli bir puanın altına düştüğünde otobüs şoförü olarak hizmet veremeyecek.

YOLCU KAPMA YARIŞINA SON

Otobüslerin 3 farklı sistemle yönetilmesi, özel halk otobüslerinin 76 ayrı dar bölgede çalışması nedeniyle zorluklar yaşandığını belirten yetkililer şunları söyledi:

“Özel halk otobüsü esnafı gelir odaklı çalıştığı için zaman zaman yolcu kapma yarışları, hat kavgaları yaşanıyordu. Salgın hastalık da sıkıntıları artırdı. İBB, bütün bu olumsuzlukları aşmak için İETT hariç, özel otobüslere 71 milyon lira sübvansiyon ve 11 milyon TL öğrenci abonman desteği yaptı. Yeni sistemle, sübvansiyon ödemeleri kalkarak otobüs sahipleri ve şoförlere hizmet alımı karşılığında gelir garantisi sağlanacak. Aylık ücretler, kilometre üzerinden İETT tarafından ödenecek. Esnafın gelir kaygısı ve bu kaygı nedeniyle yaşanan aşırı dolu otobüs görüntüleri, yolcu kapma yarışları ve bakımsız araç görüntüleri sona erecek. Böylece, tüm otobüslerin her ay ne kazanacağı belli olacak.”

AYDA 80 MİLYON YOLCULUK

İstanbul’da bir ayda otobüsle ortalama 80 milyon yolculuk yapılıyor. Otobüsler toplam 22 milyon kilometre yol yapıyor. 814 otobüs hattında toplam 6 bin otobüs çalışıyor. Günlük 3 milyon 785 bin yolculuk yapılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN