İki bebeğiyle Çin’e iade edilen Uygur Türk'ü kadının kardeşi canlı yayında isyan etti

İki bebeğiyle Çin’e iade edilen Uygur Türk'ü kadının kardeşi canlı yayında isyan etti

Uygur Türk'ü Zinnetgül ve iki bebeğinin Tacikistan üzerinden Çin'e iade edilmesine tepkiler dinmiyor. Zinnetgül’ün Suudi Arabistan'da yaşayan kardeşi canlı yayında olayı teyit ederek, yetkililerden yardım istedi.

Türkiye'den Çin'e tepki çeken iade... İzmir göç İdaresi tarafından sınır dışı edilerek Tacikistan'a gönderilen Uygur Türk'ü Zinnetgül'ün Çin’e iade edildiği bildirildi. Zinnetgül Tursun ve iki çocuğu Tacik denilerek önce Tacikistan’a oradan da Çin’e verilmesi tartışmalara neden oldu. Suudi Arabistan'da yaşayan Zinnetgül'ün kardeşi, katıldığı canlı yayında isyan ederek yetkililerden yardım istedi.

Çin’in Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik hukuk dışı toplama merkezleri nedeniyle eleştiri aldığı günlerde gerçekleşen bu deport işlemi büyük tepkilere yol açtı. 

19-07/27/anne.jpg
Uygur anne ve iki bebeği Çin'e iade edildi

'TEMMUZ'DAN BERİ EN AZ ON KİŞİ ÇİN'E İADE EDİLDİ'

Deport işlemleri, Türkiye ile Çin arasındaki ‘güvenlik’ anlaşmaları doğrultusunda gerçekleşiyor. Uygurca Dil Bilimci Abdulveli Eyup, bugün Tacikistan üzerinden Çin’e teslim edilen başka Uygur vatandaşların da olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, iki Uygurun daha Türkiye’den Tacikistan’a, o ülkenin (Tacikistan’ın) vatandaşları olarak deport edildiğini, oradan da Çin’e gönderildiğini duydum. Türkiye’deki irtibatlı olduğum kişiler 27 Temmuz’da İzmir’den en az 10 kişinin Çin’e teslim edilmiş olabileceğini söyledi. Deport edilenlerin akrabaları, medyaya açıklama yapmaya hazır.”

19-07/27/uygur-deport.jpg

Deport işlemlerini haberleştiren uluslararası bir yayın kuruluşu, Uygurların Çin’e teslim edilmeleri durumunda karşılaşacakları hapis cezaları ve kötü muameleye dikkat çekti.

Türk yetkililerin oturum izinlerini uzatmak için başvuran Uygur Türklerinin taleplerini reddederek onları Çin’e deport ettiği kaydedildi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN