İngiltere Jedi’ları üzdü

İngiltere Jedi’ları üzdü

Yıldız Savaşları serisinin yeni filmi ‘Rogue One’ gişede hasılat rekoruna koşarken, filmin hayranlarına kötü haber İngiltere’den geldi. İngiliz hükümeti, film serisindeki ‘Jedi Tarikatı’nın inançlarının resmi bir din olarak kabul edilmesi başvurusunu reddetti.

Dünya genelinde milyonlarca hayranı bulunan kült bilim-kurgu filmi serisi Star Wars (Yıldız Savaşları) hayranlarının, kendilerini Birleşik Krallık’ta dini bir kurum olarak tanıtma hayalleri suya düştü. Filmde galaksiyi yönetme mücadelesi veren ‘Jedi tarikatı’nın düşüncelerini benimseyen ve ‘Jedi Tarikatı Tapınağı’ adlı bir dernek kuran Star Wars hayranları, İngiltere ve Galler Hayır İşleri Komisyonu’na resmi başvuruda bulundu. Başvuruda, “Jedi dininin yayılması ve bu sayede tüm dünyada halkın yararına işler yapılmasının amaçlandığı” savunuldu. Ancak kurumdan gelen cevap hayal kırıklığı yarattı. Hayır İşleri Komisyonu, yaptığı inceleme sonucunda “Jedi Tarikatı’nın bir din olmadığı ve ahlaki gelişimi teşvik etmediği konusunda mutabık olunduğunu” bildirdi.  Komisyonun hukuk danışmanı Kenneth Dibble, “Dini bir kurumun ne olup ne olmadığı, ilgili yasada belirtiliyor. Bizim rolümüz, kanunun ne dediği konusunda eleştirel bir inceleme yaparak sonuçlara ulaşmak” diye konuştu.

Bu karar, hem Birleşik Krallık’ta, hem de Jedi Tapınağı üyelerinin bulunduğu 16 ülkede büyük hayal kırıklığına yol açtı. Karara tepkilerini internet siteleri ve sosyal medya üzerinden gösteren Jedi üyeleri, Jediizm’in ‘gerçekten yaşayan, nefes alan bir din’ olduğunu savundu. Jediizm’in dünyanın pek çok bölgesinden çeşitli inançları bünyesinde barındırdığını öne süren Star Wars hayranları, “Komisyon, Jediizm’in bir din olduğuna dair büyük miktarda kanıtı değerlendirmedi” eleştirisinde bulundu.

Jedi Tarikatı, geçen yıl da Yeni Zelanda’da bir din olarak tanınmak için başvuruda bulunmuş, ancak bu başvuru reddedilmişti. Star Wars serisinin son filmi olan “Rogue One”, 14 Aralık’ta gösterime girmiş, bir haftalık süre sonunda 155 milyon dolar gibi büyük bir hasılat elde etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN