Irak ordusuna bağlı özel birlikler doğu cephesindeki Karama’dan kente giriş yaptı

Irak ordusuna bağlı özel birlikler doğu cephesindeki Karama’dan kente giriş yaptı

Irak ordusu Musul’a girdi. Doğu cephesindeki özel birlikler, Karama bölgesinde. 89 köyün örgütten alındığı operasyonda çatışmaların daha da şiddetlenmesi bekleniyor. Cephedeki en büyük endişe ise sivillerin durumu.

Dünyanın kilitlendiği Musul operasyonunda en kritik gelişme... Irak ordusuna bağlı özel birlikler, 17 Ekim’de başlayan operasyonun 15. gününde kentin doğusundaki Karama bölgesine girdi. Operasyon kapsamında 89 köy, terör örgütü IŞİD’den alındı. 28 köyü ele geçiren Peşmerge güçleri 500, 61 köyde hakimiyet sağlayan Irak ordusu ise toplamda bin 400 kilometrekarelik alanı kontrol ediyor. 

GÜNEYDE DE RAMAK KALDI

Özel Kuvvetler Komutanı Abdulgani Esadi, dün sabah Musul'un kapısına yaklaştıklarını, birkaç saat içinde kentin girişinde olacaklarını açıkladı. Yüksek perdeden gelen bu açıklamadan saatler sonra, Musul’a girildi. Özel birliklerin ilerlediği doğu cephesinde ordu dışında yalnızca Başika Kampı’nda eğitilen Haşdi Vatani (Ninova Bekçileri) bulunuyor. Ayrıca Irak ordusundan Tümgeneral Talib Kenani de güney cephesindeki gelişmelerle ilgili kritik mesajlar verdi. Bir köyde basın açıklaması yapan Kenani, “Kent merkezine 1 kilometre mesafedeki Gobcelil mahallesini tamamen kuşatma altına aldık” dedi, doğu ve güneyde çok şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi. 

IŞİD DAHA FAZLA DİRENECEK

Öte yandan Irak ordusu hava muhalefetinden dolayı askıya aldığı kurtarma operasyonuna bugün sabah saatlerinde kentin güney bölgesinde yer alan Kayyara kasabası ve güneydoğusundaki Hamdaniye ilçesinden yeniden başladı. Kuzeyde ise IŞİD’in elinde tuttuğu ve Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı Telkeyf ilçesini ele geçirmek için saldırıya geçti. Ayrıca terör örgütü IŞİD, zaman zaman yöneldiği Enbar vilayetinde 3 canlı bombalı saldırı düzenledi. 8 bin aileyi alıkoyduğu açıklanan örgütün, kent merkezinde sivilleri canlı kalkan olarak kullanacağı düşünülüyor. Musul’daki bazı camileri karargah olarak kullanan IŞİD’in, burada daha fazla direnç göstereceği belirtiliyor. -AA, -REUTERS

ÇOCUKLAR OYUNA, ERKEKLER TIRAŞA KOŞTU

Başika’nın Faziliye köyünün terör örgütü IŞİD’den alınmasının ardından bölgede hayat normale dönmeye başladı. İki buçuk yıl boyunca kısıtlanmış bir hayat süren çocuklar da özgürlüğün tadını çıkardı.

Köyün belirli noktalarına girip çıkabilen, en küçük bir ihlalde ceza alan çocuklar önceki gün doyasıya eğlendi. Hemen her evin duvarında bir IŞİD sloganının yazılı olduğu köyde yaşayan erkekler de berberlere gidip tıraş oldu. Peşmerge'nin kontrolünde olan Faziliye’deki tek berber Mahmud Ahmed Hazır, bir çocuğa Amerikan tıraşı yaptığı için IŞİD militanlarınca 45 kez kırbaçlandığını söyledi. 

16-11/01/fsrgh.jpg

CALL OF DUTY OYNAYIP CEPHEYE GİDİYORLAR

Irak Özel Kuvvetleri’ne bağlı askerlerin, operasyon arasında bilgisayar oyunları oynadığı ve film seyrettiği ortaya çıktı. Amerikan Los Angeles Times gazetesi, özel kuvvetlerin Necef Taburu’nu ziyaret etti.

Gazete muhabirinin tabur komutanı Yarbay Ali Hüseyin Fadıl’la gerçekleştirdiği mülakat, askerlerin Amerikan kültürüne yakınlığını ortaya koydu. Fadıl’ın en sevdiği film, ABD’nin Somali’deki bir operasyonunu anlatan “Kara Şahin Düştü”. Askerlerin araçlarında, ünlü çizgi roman karakteri “Cezalandırıcı”nın maskesi amblem olarak yer alıyor.

Irak askerleri arasında bilgisayar oyunu “Call of Duty” de çok popüler. Fadıl’ın anlatımına göre askerler, operasyon yapılmadığı zamanlarda bu oyunu oynuyor.

ARAÇLARDA HAMANEY FOTOĞRAFLARI

Reuters, operasyona batı cephesinden katılan Şii milislerin kurduğu kontrol noktalarında ve araçlarında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in resimlerinin yer aldığını bildirdi. Şii milisler resmi olarak Irak Başbakanı İbadi’ye bağlı olsalar da İran’ın milisler üzerinde büyük etkisi bulunuyor. Özellikle Bedr Tugayı gibi bazı Şii milis gruplarının, İran Devrim Muhafızları’ndan eğitim aldığı biliniyor. Geçen günlerde İran Devrim Muhafızları’nın yurtdışı operasyon birimi Kudüs Gücü’nün lideri Kasım Süleymani’nin Musul'da görüldüğü iddia edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN