İran Devrim Muhafızları kimdir? Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) amacı

İran Devrim Muhafızları kimdir? Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) amacı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünün duyurulmasının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu nedir? İran Devrim Muhafızları görevi nedir? sorularının yanıtı merak edildi. İşte İran Devrim Muhafızları Ordusu hakkında merak edilen soruların yanıtı...

İran Devrim Muhafızları Ordusu nedir? Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü duyurdu. Bu gelişmenin ardından Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) amacı nedir? Kasım Süleymani kimdir? ya da İran Devrim Muhafızları görevi nedir? gibi soruların yanıtı araştırılmaya başlandı.

Açıklamaya göre Kasım Süleymani'nin, ABD personelini korumak için öldürüldüğü bildirildi. Peki, İran Devrim Muhafızları Ordusu nedir? Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) görevi nedir? İşte detaylar....

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU NEDİR?

İran Devrim Muhafızları Ordusu ABD tarafından "yabancı terör örgütü" ilan edilmişti. Ekonomik ve siyasi güce sahip olan askeri güç Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'ydi.

Devrim Muhafızları Ordusu, sahip olduğu iktisadi şirket ve kurumlarla İran dış politikasını, stratejik harcamaları ve gelir kaynaklarını kontrol ediyor.

20-01/03/kasim-suleymani-2-1578037972.jpg

ABD NEDEN TERÖR LİSTESİNE ALDI?

ABD, İran ekonomisine baskı politikası izliyor ve bu şirketlerin başta Avrupa olmak üzere dünya genelindeki faaliyetlerine engel olabilmek için Muhafızları terör listesine aldı.

İran Devrimi'nden sonra rejimin güvenliğini sağlamak amacıyla İran ordusundan ayrı teşkil edilen bu yapı, Devrim Lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin talimatıyla 5 Mayıs 1979'da kurulmuştu.

DEVRİM MUHAFIZLARI KOMUTANI

İran ordusunun yanında ikinci bir ordu olan Devrim Muhafızlarının komutanlığını Tümgeneral Muhammed Ali Caferi üstleniyor. Kara, hava, deniz kuvvetlerinin yanı sıra sayıları milyonu aşan Besiç adı verilen gönüllü milis teşkilatı hariç Devrim Muhafızlarının çatısı altında yaklaşık 150 bin asker görev yapıyor.

Ülke dışında askeri-istihbari operasyonlar yürüten Tümgeneral Kasım Süleymani'nin komutanlığını üstlendiği Kudüs Gücünü de bünyesinde barındıran Devrim Muhafızları Ordusu, İran'ın balistik füze gibi stratejik programlarını da yürütüyor.

DEVRİM MUHAFIZLARI KARA KUVVETLERİ

Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muhtemel savaş halinde bağımsız hareket ederek İran Ordusu Kara Kuvvetlerine destek vermek üzere kuruldu. 70 binden fazla aktif askeri personeli var ve İran'ın kara sınırlarının kontrolünü sağlıyor.

HAVA - UZAY KUVVETLERİ

Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri, İran'ın askeri doktrininin temelini oluşturan balistik füze programını yürütüyor. İran'ın elinde menzili 2 bin kilometreyi aşan balistik füzeler bulunuyor.

Devrim Muhafızları, Rusya ve Kuzey Kore'den aldığı destekle 300 ila 3 bin kilometre menzilli Şahab, Siccil, Kadr, Kıyam, Aşura, Sumar ve Hurremşehr gibi balistik füzeler geliştirdi.

DEVRİM MUHAFIZLARI DENİZ KUVVETLERİ

Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, ABD donanmasının faaliyet gösterdiği Basra Körfezi ve petrol sevkiyatı için stratejik konumdaki Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlıyor.

Karşılıklı olarak birbirlerini terör örgütü ilan eden iki gücün Basra Körfezi'ndeki angajmanı nasıl sürdüreceği bilinmiyor.

DEVRİM MUHAFIZLARI KUDÜS GÜCÜ

Devrim Muhafızları Ordusunun ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü, bölgenin de en güçlü istihbarat örgütlerinden biri olarak biliniyor.

Kudüs Gücü, arada hiçbir kişi ya da birim olmadan, doğrudan İran lideri Ali Hamaney'e bağlı bulunuyor. Bu sayede dış politikada İran Dışişleri Bakanlığından bağımsız hareket imkanını elinde tutuyor.

KASIM SÜLEYMANİ ÖLDÜRÜLDÜ - VİDEO

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN