İran düğmeye bastı: ABD üslerine peş peşe saldırı düzenlendi

İran düğmeye bastı: ABD üslerine peş peşe saldırı düzenlendi

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinin ardından İran'dan misilleme geldi. ABD'nin Irak'taki askeri peş peşe saldırıya uğrarken İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Selami, "ABD'nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıcıdır. İntikamımız geniş bir coğrafyada etkili olacak" açıklamasında bulundu.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutuna General Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta öldürmesinin ardından ABD'nin Irak'taki askeri üslerine bir günde beş kez saldırı düzenlendi.

İKİ ADET FÜZE ATILDI

Irak'ın başkenti Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği yakınlarına füzeli saldırı düzenlendi. Irak güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bağdat Yeşil Bölge'de bulunan ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği yakınına, 2 adet füze atıldı. Saldırının kim tarafından yapıldığına dair bilgi verilmedi.

20-01/05/aw900258_04.jpg

BEŞ KİŞİ YARALANDI

Saldırı sonrası ABD Büyükelçiliği'nde uyarı sirenlerinin çaldığı da belirtildi. Yeşil Bölge yakınlarındaki Cedriye mahallesinde füzelerin isabet etmesi sonucu 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

ÜSSE GİRİŞLER KAPATILDI

BBC muhabiri Nafiseh Kohnavard, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin füze saldırısına hedef olduğunu bildirdi.

Sky News Arabia ise, Yeşil Bölge'ye bir füzenin isabet ettiğini ve büyükeçiliğe giden yolun bu nedenle girişlere kapatıldığını söyledi.

20-01/05/aw900258_01.jpg

IRAK'TAKİ EN BÜYÜK ASKERİ ÜSSÜ HEDEF ALDILAR

Öte yandan Selahaddin vilayetinde ABD güçlerinin kaldığı ve ülkenin en büyük askeri üssü olan Beled Üssü'ne de füzeli saldırı düzenlendiği kaydedildi.

İKİ FÜZE İNFİLAK ETTİ

El Arabiya televizyonunun aktardığına göre Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Selahaddin vilayetinde ABD'li askerler tarafından kullanılan Balad Hava Üssü'ne füzeli saldırı düzenlendi. Habere göre üssün içinde Katyuşa tipi iki füze infilak etti.

İKİNCİ PATLAMA MEYDANA GELDİ

Daha önce Irak güvenlik güçlerinden bir kaynak, Sputnik'e açıklamasında Bağdat'taki yabancı diplomatik temsilciliklerinin bulunduğu yeşil bölgede ilk patlamanın ardından bir patlama daha olduğunu aktarmıştı.

20-01/05/aw900258_03.jpg

BİR GÜNDE BEŞİNCİ SALDIRI

Irak'ın Ninova vilayetindeki Musul kentinde bulunan Kindi Askeri Üssü'ne de havan toplarıyla saldırı düzenlendiği bildirildi. Üste ABD askerleri bulunuyordu.

HİZBULLAH'A AİT MEVZİLER VURULDU

Lübnan merkezli Mayadin televizyonu, Suriye-Irak sınırının Suriye tarafına hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Medyaya yansıyan haberlere göre, El Kaim bölgesindeki hava saldırısında Irak Hizbullahı olarak bilinen Ketaib Hizbullah birimleri hedef alındı.

20-01/05/1015605621.jpg

SELAMİ'DEN İNTİKAM MESAJI

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami de, ABD'ye 'intikam' açıklamasında bulundu.

İran devlet televizyonuna konuşan Selami, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

20-01/05/aw900258_02.jpg

"İNTİKAMIMIZ GENİŞ COĞRAFYADA ETKİLİ OLACAK"

ABD'nin saldırıyla büyük bir stratejik hata yaptığını ifade eden Selami, "Kasım Süleymani'ye suikast, ABD'nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıç noktasıdır. Bu sözler kaydedilmelidir çünkü ileride bunun gerçekleştiğini görecekler. İntikamımız geniş bir coğrafyada, zaman içinde ve belirleyici etkilerle olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"ABD'NİN ZARARLI VARLIĞI SONA ERECEK"

Öte yandan Twitter hesabından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise "ABD'nin Batı Asya'daki zararlı varlığının sona erme süreci başladı" ifadelerini kullandı.

20-01/05/1038801462.jpg

IRAK'TA 3 GÜNLÜK YAS

Irak'ta ABD saldırısında öldürülen İranlı general Süleymani ve el-Mühendis'in için 3 gün yas ilan edildi. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, ABD'nin hava saldırısında hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis için 3 günlük ulusal yas ilan etti. Açıklamada, söz konusu yasın bugünden itibaren başladığı belirtildi.

İRANLI GENERAL SÜLEYMANİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklı ile 10 kişi hayatını kaybetmişti.

20-01/05/1040963438.jpg

"SUÇLULARI ACI İNTİKAM BEKLİYOR"

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor" değerlendirmesini yapmıştı.

Ülkede 3 günlük yas ilan eden Hamaney, Süleymani'nin yerine yardımcısı İsmail Kaani'yi getirmişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN