İran Türkiye'yi gaz haritasından silecek mi?

İran Türkiye'yi gaz haritasından silecek mi?

İran Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; İran'ın, Avrupa'ya LNG ihracatı kararı, Rusya ile rekabetten kaçacağı gibi Avrupa'ya tek başına gaz taşıması için Türkiye'yi kendi gaz haritasından silecek gibi görünüyor

İran haber ajansında yer alan habere göre, İran doğalgazı sıvılaştırarak Avrupa'ya satma aşamasına geldi. Bu yolla İran Türkiye'yi enerji de pay pas etmeyi amaçlıyor. 

İşte o haber:

İran doğalgazının Türkiye toprakları üzerinden Avrupa'ya taşınması konusunda İran ve Türkiye hükümetleri arasında bir anlaşma yapıldı ve ardından bu anlaşma Türkiye meclisi taradından onaylandı. Öte yandan Türkiye, "eksik teslimatı ve pahalı gaz" nedeniyle İran'ı Uluslararası Tehkim'e şikayet etti.  

Ancak mahkemenin ilk ayağı olan ‘eksik teslimat’ Türkiye aleyhine sonuçlandı. Adını açıklamak istemeyen bir kaynak ise, Türkiye’nin fiyat davasını da kaybettiğini ileri sürdü. Türkiye Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ ise davayla ilgili soruları ısrarla cevapsız bıraktı. 

Türkiye'nin kerelerce İran'dan indirim isteme başvuruları da sonuçsuz kalmış durumda. Bu bağlamda İran, Türkiye'yi geride bırakarak gaz mamullerini LNG tanker gemilerle yeşil kıtaya ulaştırmaya hedeflemiştir.

Fiyat indirimi için yeni anlaşma şart

Öte yandan, yakın geçmişte bir röportajda konuşan ve Türkiye ile İran arasında imzalanan Doğalgaz İthalatı Anlaşması'na atıfta bulunan İran'ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, "Fiyat indiriminin de içerisinde olduğu yeni bir anlaşma imzalanmalı. Bu anlaşma, iki ülkenin parlamentolarında onaylanmalı ve kanunlaşmalı" demişti.

İran ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ekonomik kalkınmanın zor olduğuna dikkati çeken Bikdeli, bölge ülkelerinin kalkınma programlarının dış güçlerin baskısı olmadan belirlenip ilerletilmesi gerektiğini kaydetmişti.

Geçen hafta Berlin'de düzenlenen bir konferansta konuşan İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Rükneddin Cevadi, Avrupa'ya gaz taşıması için İran'ın çeşitli senaryolar kurduğunu bildirmişti.

Türkiye, İran'ın gaz haritasından silinecek

Bu bağlamda İran, gelecek iki buçuk yıl süresince, LNG üretim hacmini arttırarak yıllık üretim kapasitesini 10 milyon tona ulaştırmayı hedefleniyor. Ayrıca, Almanya'nın Linde Grubu ile daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda bu şirket gazın sıvılaştırılması için İran'a vereceği techizatları yaptırımlar dolaysıyla bloke edilmiş durumda. Alman şirketi, yaptırımlar kaldırıldıktan hemen sonra İran'a satın aldığı bütün techizatlarını teslim edeceğini söz vermiştir. 

Demek ki İran LNG ihracatını arttırarak uygulamada Rusya ile rekabetten kaçacağı gibi Avrupa'ya gaz taşıması için Türkiye'yi kendi gaz haritasından silecek ve tek başına hem siyasi ve hem ekonomik olarak Avrupa'nın gaz piyasasına girecektir.

Mehrnews MHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN